Vliv na zdraví

 

Mořské plody a jejich vliv na zdraví

Mořské plody, stejně jako mořské ryby, jsou výtečným zdrojem omega-3 (n-3) polynenasycených mastných kyselin. Vedle pozitivního zastoupení „dobrých“ tuků obsahují mořské plody také cholesterol, nejvíce ho obsahují krevety. Jeho množství však u většiny druhů není příliš vysoké, proto jsou mořské plody výhodné potraviny při prevenci  i léčbě srdečně cévních onemocnění. Z vitaminů obsažených v mořských plodech vynikají vitamín E, D, A a vitaminy řady B. Složení minerálních a stopových prvků je obdobné jako u ryb. Ve spojitosti s mořskými plody nesmíme zapomenout zdůraznit vysoký obsah jódu –  nezbytné minerální látky pro štítnou žlázu a selenu – důležitého antioxidantu.

Množství jednotlivých mikronutrientů je závislé na druhu živočicha, jeho stáří, ročním období či na prostředí, ve kterém žije.

Mořské plody jsou díky nutričnímu složení vítanou složkou našeho jídelníčku. Ještě před několika lety byly mořské plody spíše vzácné a exotické. V současné době je prodej rozšířen a není problém je zakoupit, jejich konzumace je však stále nízká.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*