Druhy a rozdělení

MlékoDruhy a rozdělení mléka

Kravské mléko

Toto mléko je jedním z  nejpoužívanějších druhů mlék. Kravské mléko je bohaté na různé vitaminy, ovšem patří mezi nejběžnější potravinové alergeny.

Ovčí mléko

Obsahuje na rozdíl od kravského mléka více bílkovin, ale také vitaminů.  Vyšší je obsah například aminokyseliny cysteinu a prolinu. Celkově je nutriční hodnota ovčího mléka vyšší oproti mléku kravskému. Nelze však pokládat ovčí mléko za řešení při alergii na bílkovinu kravského mléka nebo při intoleranci laktózy, efekt je při těchto potížích obvykle velmi podobný.

Kozí mléko

Svým složením se podobné mléku kravskému, má však o něco více tuků, sirných aminokyselin a minerálních látek, obsahuje však méně celkových bílkovin. Hlavní rozdíl mezi kravským a kozím mlékem je ve složení a struktuře tuku. Lze říci, že kozí mléko je lehčeji stravitelnější. Typická chuť kozího mléka souvisí s obsahem mastných kyselin, hlavně pak kyseliny kaprinové. Kozí mléko obvykle není vhodnou alternativou pro osoby s alergií na bílkovinu kravského mléko nebo při intoleranci laktózy.

Další produkty z mléka

Smetana, máslo, jogurty, zakysané výrobky, sýry