Dostupnost

Dostupnost mléka

Maloobchod, supermarket

  • Velký výběr dle druhu, kvality, způsobu ošetření a druhů balení.

Čerstvé, čerstvé s prodlouženou trvanlivostí:

  • Toto mléko je ošetřeno pasterizací, má cca o 10% vitaminů méně.

Krabicové (trvanlivé)

  • U tohoto mléka byla trvanlivost prodloužena tepelným ošetřením UHT (Ultra High Temperature). Při ohřevu sice ztrácí část vitamínů, ale stále jich ještě obsahuje dost, navíc obsah vápníku zůstává nezměněn.

Čerstvé syrové mléko z automatu:

  • Není tepelně ošetřené, před konzumací se musí převařit.

Jak automaty fungují?

  • Čerstvé mléko se z farem sváží v nerezovém tanku a smí se prodávat jen 24 hodin. Pak se tank nedoplňuje, ale vymění za nový.
  • Mléko v automatu má po celou dobu teplotu 4-8°C.
  • U každého automatu musí být upozornění „Syrové mléko je třeba před použitím převařit“.

Čerstvé syrové mléko ze dvora:

  • Pokud si pro mléko chodíte třeba k sousedovi, jde o tzv. „Mléko ze dvora“. To se smí prodávat jen v místě produkce a musí být z kontrolovaného chovu bez nebezpečných nákaz.
  • I takové mléko je ale třeba před konzumací převařit.

Aby si čerstvé mléko zachovalo svoje vlastnosti, je třeba dodržet následující pravidla:

  • Mléko nalévejte pouze do čistých nádob.
  • Lahve od mléka vypláchněte nejdříve studenou a pak teplou vodou a otevřené je nechte doschnout. Studená voda rozpustí zbylé bílkoviny a zabrání tvorbě sraženin. Teplá voda s trochou saponátu vyčistí zbylé mastné tuky.
  • Mléko v lahvi bychom měli co nejdřív uložit do ledničky.
  • Před konzumací musíme mléko převařit.