Tipy a triky

Správné vaření luštěnin

  • Uvaříte-li luštěniny správně, jsou pak lépe stravitelné a nenadýmají. Nejprve luštěniny propláchněte a důkladně properte, abyste je zbavili všech nečistot. Ideálně 8-12 hodin namáčejte. Pokud je chcete namáčet dále, tak několikrát vyměňte namáčecí vodu. Fazole můžete namáčet až dva dny, čočku stačí 2-5 hodin a loupanou červenou čočku nemusíte namáčet vůbec. Před tepelnou úpravou namáčecí vodu slijte (jsou v ní rozpuštěné těžko stravitelné nadýmavé látky) a použijte vodu novou. Pokud chcete mít opravdu jistotu, že budou luštěniny dobře stravitelné, přiveďte vodu k varu a poté přidejte studenou vodu a opět přiveďte k varu. Můžete až 2x zopakovat.. Toto provádějte, vaříte-li pro děti nebo jedince trpící nadýmáním. Dále vařte dle konkrétního druhy luštěniny a doporučení výrobce. Rozdíly jsou velké, červenou čočku stačí jen krátce povařit, fazole se vaří až několik desítek minut. V klasickém hrnci vařte do úplného změknutí. Vhodné je vařit bez pokličky či ji nechat odklopenou, aby mohly odcházet nadýmavé látky.
  • Luštěniny během vaření nikdy nesolte.
  • Přidáte-li během vaření kousek zázvoru, mořské řasy, kmín, fenykl nebo bylinky jako je majoránka, saturejka či bazalka stravitelnost luštěnin se ještě zlepší.
  • Pokud jsou luštěniny stále špatně stravitelné, přidejte na konci vaření trošku jablečného nebo vinného octa.
  • Ke snadnější stravitelnosti pomůže též kyselá obloha, například tolik oblíbené kyselé okurky k hrachové kaši.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*