Druhy a rozdělení

Druhy a rozdělení luštěnin

České výrobky x zahraniční

Koupí českých luštěnin podpoříte naše farmáře.

Bio x konvenční

O tom, zda jsou ekologicky pěstované luštěniny lepší než ty konvenční, se vedou neustálé pře.

S jistotou lze tvrdit jen to, že bio luštěniny by neměly být hnojeny průmyslovými hnojivy.

1) Suché luštěniny

Luštěniny se dají koupit v podobě:

  • přírodní
  • mlýnsky opracované (loupané, půlené)
  • předvařené

Tyto luštěniny jsou upraveny technologicky tak, aby se zkrátila doba jejich vaření.

Suché luštěniny lze zakoupit v celofánovém či papírovém sáčku nebo také v papírové krabici, která má obvykle průhledné okénko, díky kterému lze alespoň částečně kontrolovat druh, barvu a případné množství nečistot.

Rovněž si všímejte, zda na plodech nepozorujete známky naklíčenosti a po otevření necítíte zatuchlý pach.

Dle velikosti zrn, barvy a příměsí se určuje jakost luštěnin.

Při koupi suchých luštěnin I. jakosti může balení obsahovat max. 2 % příměsí a nečistot a z toho nanejvýš 1 % zrn poškozených luskokazem.

Rovněž je povolena hmotnostní tolerance až 2% procenta od uvedené hmotnosti na obalu.

2) Syrové klíčky (naklíčené luštěniny)

Nejčastěji se pro nakličování hodí fazole, sója, ale také čočka či cizrna.

Syrové klíčky se nejčastěji používají pro zpestření či dozdobení různých druhů salátů. V obchodě je koupíte obvykle na plastovém tácku, který je přetažen potravinářskou fólií.

Jejich velkou předností je především to, že díky nakličování se složité cukry rozštěpí na jednoduché, díky čemuž se lze zbavit velké části nadýmavých látek (až 90 %). Dokonce se prý zvýší i obsah některých vitamínů.

Rozhodně je nutné udržovat klíčky v chladu, aby se zabránilo mikrobiální kontaminaci.

Před konzumací je vhodné naklíčené luštěniny blanšírovat – snížíme tím obsah lektinů.

3) Konzervované

Luštěninové konzervy lze dnes zakoupit v nálevu kyselém, sladkokyselém nebo slaném. Oblíbenou variantou je též rajčatová či chilli omáčka. Díky konzervovaným luštěninám odpadá dlouhá doba máčení a vaření.

Výrobky z luštěnin

Dnes jsou na trhu spoustu druhů různých variant výrobků z luštěnin: luštěninové mouky, luštěninové pomazánky (hummus). Velice oblíbené jsou také výrobky ze sóji:  tempeh, miso pasta, sójová omáčka, tofu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*