Podle čeho vybírat

Podle čeho vybírat exotickou zeleninu

České výrobky x zahraniční

Při koupi exotické zeleniny nemáme většinou možnost výběru mezi českými a zahraničními plody.

Naše možnost výběru z obrovské škály produktů z celého světa je však vykoupena krom sporné chutě či vůně dovážených produktů také dalšími problémy. Jelikož již v okamžiku utržení plodu dochází ke ztrátě vitamínů. Navíc exotické plody, které za námi cestují až tisíce kilometrů, jsou sbírané nezralé a dozrávají prakticky v přepravních kontejnerech.

Bio x konvenční

O tom zda je exotická bio zelenina lepší než ta konvenční se vedou neustále pře. S jistotou můžeme říct jen to, že bio zelenina by neměla být hnojena průmyslovými hnojivy.

Čerstvá x mražená

Zelenina vždy chutná nejlépe čerstvá, ale jelikož tu čerstvou nemáme vždy po ruce, tak skvělou alternativou je též zelenina mražená.

Čerstvá x konzervovaná

Jak již bylo výše uvedeno, nejlepší je pro nás zelenina čerstvá, ale díky té konzervované máme kvalitní náhradu té čerstvé po celý rok.

Čerstvá

U čerstvé zeleniny se neuvádí datum minimální trvanlivosti, ale plody musí být zdravé, bez známek hniloby a plísní, nevykrájené. Její trvanlivost je ovlivněna druhem a kvalitou skladování.

Mražená či konzervovaná

U zeleniny konzervované sterilací či zmrazováním se uvádí datum minimální trvanlivosti.
Vždy se řiďte pokyny na obalu, ale obvykle lze mraženou i konzervovanou zeleninu skladovat neotevřenou až 2 roky při pokojové teplotě v suchu a temnu.
Po otevření by měl být výrobek co nejrychleji spotřebován.

Doporučená doba spotřeby se však může lišit dle výrobce a způsobu zpracování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*