Podle čeho vybírat exotickou zeleninu
České výrobky x zahraniční
Při koupi exotické zeleniny nemáme většinou možnost výběru mezi českými a zahraničními plody.
Naše možnost výběru z obrovské škály produktů z celého světa je však vykoupena krom sporné chutě či vůně dovážených produktů také dalšími problémy. Jelikož již v okamžiku utržení plodu dochází ke ztrátě vitamínů. Navíc exotické plody, které za námi cestují až tisíce kilometrů, jsou sbírané nezralé a dozrávají prakticky v přepravních kontejnerech.
Bio x konvenční
O tom zda je exotická bio zelenina lepší než ta konvenční se vedou neustále pře. S jistotou můžeme říct jen to, že bio zelenina by neměla být hnojena průmyslovými hnojivy.
Čerstvá x mražená
Zelenina vždy chutná nejlépe čerstvá, ale jelikož tu čerstvou nemáme vždy po ruce, tak skvělou alternativou je též zelenina mražená.
Čerstvá x konzervovaná
Jak již bylo výše uvedeno, nejlepší je pro nás zelenina čerstvá, ale díky té konzervované máme kvalitní náhradu té čerstvé po celý rok.
Čerstvá
U čerstvé zeleniny se neuvádí datum minimální trvanlivosti, ale plody musí být zdravé, bez známek hniloby a plísní, nevykrájené. Její trvanlivost je ovlivněna druhem a kvalitou skladování.
Mražená či konzervovaná
U zeleniny konzervované sterilací či zmrazováním se uvádí datum minimální trvanlivosti.
Vždy se řiďte pokyny na obalu, ale obvykle lze mraženou i konzervovanou zeleninu skladovat neotevřenou až 2 roky při pokojové teplotě v suchu a temnu.
Po otevření by měl být výrobek co nejrychleji spotřebován.
Doporučená doba spotřeby se však může lišit dle výrobce a způsobu zpracování.