Druhy brambor dle varného typu
- A – mají pevnou konzistenci, nerozváří se, jsou vhodné do salátů a jako příloha
- B – mají polopevnou konzistenci, jsou polomoučné, pouze slabě se rozváří, univerzální použití
- C – mají měkkou konzistenci, jsou moučné a rozváří se více, jsou vhodné pro přípravu těst a kaší
Produkty z brambor
- Brambory konzumní loupané syrové, předvařené, vařené nebo jinak konzervované – zejména ve veřejném stravování.
- Brambory konzumní sušené, bramborová mouka, bramborová kaše sušená – při výrobě se mísí s dalšími složkami.
- Bramborové výrobky předsmažené – z porcovaných brambor (hranolky, americké brambory) nebo bramborového těsta (krokety).
- Smažené bramborové výrobky – patří sem bramborové lupínky (chipsy) a snacky z bramborového těsta (chripsy).
- Sušený bramborový škrob
Bramborový škrob lze využívat jako zdravější alternativu mouky, např. pro zahušťování jídel a jako příměs do pečení Další jeho předností je to, že je bez lepku a je tak alternativou pro celiaky.
Brambory dle trvanlivosti
- Dle způsobu použití rozlišujeme brambory na salátové, konzumní a průmyslové. Průmyslové se nezpracovávají k lidské výživě, ale používají se jako krmivo či k výrobě škrobu a lihu. Salátové a konzumní se dělí dle doby sběru na rané (dodávané do konce září) a pozdní.
A jak dlouho je můžeme skladovat?
- Rané brambory se nehodí ke skladování, ale pozdní vydrží při dobrém uskladnění (temno, chlad, dobré odvětrání) až do nové sklizně.
- Pozdní brambory by měly mít pevnou slupku a nesmí mít klíčky delší jak 3 mm.
- Hlízy konzumních brambor by měly vzhledově odpovídat dané odrůdě, musí být zdravé, celé, čisté, pevné, nepopraskané, bez povrchové vlhkosti, bez hniloby, pohmožděnin a zeleného vybarvení.
Upravené brambory a výrobky z nich
- Brambory loupané syrové vakuované je nutno spotřebovat do 5 dní od data výroby a skladovat v lednici.
- Doporučené skladování: do +6 °C, přičemž se řídíme instrukcemi dodavatele.
- Vařené vakuované brambory lze skladovat v ledničce až 4 týdny od data výroby.
- Hotový bramborový knedlík by nám měl vydržet v ledničce až 5 dní. Vždy je ale nutné se držet doporučení výrobce.
Bramborové snacky
- Bramborové snacky lze skladovat až 6 měsíců při pokojové teplotě, nejlépe v suchu a temnu. Vždy se však řiďte pokyny na obalu.
Mražené bramborové přílohy
- Obvykle lze mražené bramborové výrobky skladovat neotevřené v mrazničce až 1 rok.
Bramborový škrob
- Trvanlivost je až 18 měsíců, budeme-li ho skladovat při pokojové teplotě v suchu a temnu.

