Duel o nejlepší recept s řepou

Řepa je jedna z nejoblíbenějších podzimních surovin. Proto jsme ji zařadili do našeho podzimního duelu na téma nejlepší recept s řepou. Vybrali jsme pro vás recepty, které zachutnají dětem i dospělým, zahřeji nebo zaženou chuť na něco sladkého. Pro děti tu máme recept na sušenky z červené řepy.  Pro milovníky hutných zeleninových polévek přinášíme recept na lahodnou polévku z červené řepy. Mňam!

Který recept vás oslovil více? Hlasujte pro recept s řepou, který byste si sami s chutí dali, a dva z vás vyhrají hodnotný dárek do kuchyně.

V pondělí 16. 11. 2020 začíná na našem Facebooku finální bitva o výherní příspěvek. Když váš komentář zůstane poslední, vyhráváte. Doba, po kterou by měl váš komentář vydržet jako poslední, začne na 5 minutách a bude se postupně zkracovat, ostatní se pokusí váš komentář přebít. Do komentářů můžete psát cokoliv, podstatné je vydržet a zůstat jako poslední!

Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek

Sušenky z červené řepy 

Barbora Charvátová je maminkou malé Karolínky a vášnivou kuchařkou. Pro svůj blog Mamavkuchyni.cz tvoří jídla, která jsou vhodná pro děti, ale chutnají i dospělým. Tématu dětské výživy se profesně věnuje, pořádá semináře pro maminky a jezdí za dětmi do škol i školek. Je také autorkou dvou kuchařských knih specializovaných na děti, které nesou název Máma v kuchyni a Máma v kuchyni 2. U každého jejího receptu najdete tzv. dětská specifika, tedy informace, od jakého věku je jídlo pro děti vhodné či jak případně nahradit některé suroviny, aby pro děti vhodné bylo. 

Suroviny

  • 130 g uvařené červené řepy
  • 100 g másla
  • 50 g krystalového cukru
  • 220g hladké mouky (můžeme zkusit špaldovou, ale lze i klasiku)

Postup

  1. Řepu rozmixujeme na kaši (pomůžeme si tyčovým nebo mixérem na koktejl) s rozpuštěným máslem, poté vmícháme cukr a mouku. 
  2. Vypracujeme vláčné, lehce gumové těsto, se kterým se poměrně dobře pracuje. Pokud bude potřeba, přdáme ještě mouku. 
  3. Z těsta vyválíme plát silný cca 5mm, vykrojíme stejné nebo i různé tvary a pečeme na 180°C přibližně 10 minut – dorůžova, jako vždy, jen tentokrát opravdu doslova

Polévka z červené řepy 

Šestnáctiletá Lucie Šindelířová studuje druhý ročník hotelové školy, obor gastronomie a škola jí je zároveň i koníčkem. Vaření a pečení se věnuje už 3 roky. Začalo to tím, že chtěla zhubnout pár kil, a proto se začala zajímat o zdravý životní styl. Postupně objevovala potraviny, zkoušela různé recepty, a pak experimentovala v kuchyni. O svoji zálibu se chtěla podělit, a tak vznikl instagramový profil zdrave_s_luckou, kam už dva roky přidává recepty se zdravým jídlem a tipy, kde se dobře najíst. 

Suroviny

  • 300 g předvařené červené řepy
  • 200 g rajčat
  • 1 cibule
  • 1 lžíce ghí
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, tymián

Postup

  1. Cibuli si nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na ghí. 
  2. Poté přidáme utřený česnek a nakrájená rajčata.
  3. Necháme chvíli podusit a mezitím nakrájíme řepu na kostičky.
  4. Přidáme do hrnce spolu s kořením a půl sklenicí vody. 
  5. Necháme 3 minuty probublávat a poté vše rozmixujeme.

TIP: Polévku můžete podávat s lžící jogurtu pro lepší chuť.

Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek Hlasování ukončeno, zobrazit soutěžní příspěvek