Kvalitní produkt

Nákup kvalitních hotových pokrmů

Při nákupu hotových výrobků je třeba posoudit celkový vzhled nakupovaného výrobku, a zda nám jeho technologické zpracování vyhovuje. Do tohoto hodnocení lze zahrnout senzorické vlastnosti potravin (vzhled, vůně, konzistence popř. chuť).

Poté jsou důležité údaje o složení uváděné na obale.

Při nákupu si musíme uvědomit, jaký typ hotového pokrmu nakupujeme. Jinak budeme zacházet s pokrmem chlazeným, mraženým, konzervovaným i sterilovaným. Je potřeba zvážit, zda a jak budeme mít možnost pokrm ohřát či jinak upravit (např. hotové jídlo v plastovém obalu je někdy povoleno ohřívat v mikrovlnné troubě, ale nikoliv již v běžné troubě).

U chlazeného hotového pokrmu je důležité dodržení chladírenského řetězce, a to zejména v horkých letních dnech. Proto tento chlazený výrobek budeme dávat do nákupního koše až mezi posledním zbožím. Cesta z obchodu by měla být co nejkratší a poté bychom měli výrobky ihned uložit do lednice nebo je zkonzumovat. V případě nedodržení chladírenského řetězce prodejce neručí za kvalitu potraviny. Kupříkladu, pokud si zakoupíme čerstvé mléko a doma jej otevřeme a zjistíme, že je zkyslé, rozhodneme se jej vrátit prodejci. Jakmile ale doneseme mléko např. druhý den do prodejny k reklamaci a mléko nebude vychlazené (na omak studené), prodejce nám reklamaci nemusí uznat.

Zmražené hotové výrobky vám během nákupu a cesty domů nesmí rozmrznout. Je zde důležité dodržení mrazírenského řetězce. Proto při transportu domů využijte chladící tašku nebo termotašku a to zejména v letních měsících. Po příchodu domů výrobky uložte co nejrychleji do mrazáku. Jednou rozmražené výrobky už znovu nezmrazujte. Opakované změny teplot u potravin snižují kvalitu potraviny a mohou i zapříčinit množení nežádoucích mikroorganismů. Konzervované a sterilované výrobky nejsou nijak náročné na změny teplot, proto je můžete do nákupního vozíku vkládat kdykoliv během nákupu. Dejte si akorát pozor, aby obal nebyl porušený nebo jinak poškozený a zkontrolujte si datum spotřeby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*