Rizika

Pečivo

Rizika konzumace pečiva

Pozor na takzvané vícezrnné pečivo. Jeho název nám říká, že bylo vyrobené z více druhů zrna, ale neříká, zda bylo použito celé zrno, nebo zrno, ze kterého byla odstraněna slupka, tedy i vláknina.

Najít celozrnné pečivo mezi ostatními je snadné. Je označeno na obale nebo štítku názvem celozrnné. Toto označení je povinné.

Pečivo se zrníčky na povrchu vypadá krásně a dobře i chutná, ale množství zrna na povrchu nemá žádný valný efekt. Pokud jednotlivá zrna nejsou řádně rozkousána, projdou trávicím traktem zcela bez užitku.

Je dobré raději vyhledávat pečivo celozrnné než pouze tmavé.

U cukrářských výrobků lze říct, že velký význam pro naše zdraví nemají, jsou pouze zdrojem rychlé energie pro organizmus díky obsahu cukru.

Konzumace pečiva a cukrářských výrobků, tedy stravy bohaté na sacharidy, negativně ovlivňuje průběh onemocnění diabetes 2. stupně. Většina pečiva obsahuje pšenici, ta prochází šlechtěním, získává lepší vlastnosti pro pečení, ale má změněné genetické a biologické vlastnosti. Prochází hybridizací a obsahuje tzv. gluten (lepek). Gluten je bílkovina, která má lepkavou a mazlavou konzistenci. Působí jako lepidlo. Zanáší krev a lymfu, mění přirozené vlastnosti tělních tekutin a ovlivňuje trávicí procesy. Pokud má člověk zdravé tenké střevo, většina glutenových částic se vyloučí z těla ven, pokud ale má střeva propustná, tak se gluten dostává do ostatních orgánů přes střeva. Onemocnění, které vzniká nesnášenlivostí lepku, se nazývá celiakie. Je to vlastně zánět sliznice tenkého střeva. Bohužel však nejsou náchylní jen lidé, kteří nemají v pořádku střeva. Tuto nemoc si můžeme vypěstovat postupně.

Dále se v pečivu vyskytuje akrylamid. Akrylamid je látka, která vzniká při pečení a smažení surovin, které obsahují škrob. Je podezřelý z karcinogenních, tedy rakovinotvorných účinků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*