Rizika

Rizika skladování potravin

Různé druhy luštěniny skladujeme dle doporučení výrobce. Sušené luštěniny mohou obsahovat plísně a jejich produkty – mykotoxiny, takto napadená zrna luštěnin nejsou vhodná k lidské konzumaci. Naklíčené luštěniny mohou být kontaminovány patogenními bakteriemi. Uskladnění v lednici zabrání nebo omezí jejich pomnožení.

Skladování hotových pokrmů z luštěniny

Připravíte-li si doma salát z luštěnin na druhý den, ideálně ho skladujte v chladničce a plastové uzavřené nádobě.

Vždy se snažte vařit akorát, aby Vám žádné vařené luštěniny nezbývaly. Při jejich skladování dochází ke zbytečným ztrátám živin. Pokud je opravdu nutné vařené či jinak upravené luštěniny skladovat, dejte je do uzavřené nádoby a do ledničky. Před dalším použitím zkontrolujte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť) a pokud se luštěniny vzhledově změnily, je na nich viditelná plíseň či zapáchají, raději je vyhoďte. Další možností je zamražení. Při mrazírenských teplotách můžete luštěniny uchovat několik měsíců, ale opět myslete na to, že jejich nutriční hodnota se snižuje.

Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 48 hodin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*