Tipy a triky u koření
- Vždy raději volte koření čerstvě mleté – jeho chuť je daleko výraznější než chuť mletého koření nakupovaného.
- Pokud přidáváme při vaření do pokrmů bobkový list, nevaříme jej v jídle příliš dlouho, protože rychle hořkne.
- Připravujeme-li maso s kořením jako je tymián, bobkový list, nové koření, hřebíček, jalovec a podobně uděláme si nejprve odvar z tohoto koření, ten pak scedíme a maso jím podléváme. Pak se nestane, že někomu zůstane nepříjemný kousek v jídle.
- Pokud budete používat zázvor – raději jej nestrouhejte, ale krájejte, jinak by zhořkl. Skvěle se hodí k tučným jídlům, protože podporuje trávení.
Chcete-li, aby vám bylinky vydržely co nejdéle čerstvé, držte se těchto zásad:
- Bylinky uchovávejte v lednici ve vzduchotěsné, tmavé plastové nádobě nebo navlhčené utěrce či mokrém papírovém ubrousku a zabalte fresh fólií nebo alobalem.
- Nezapomeňte vždy oříznout nejspodnější část (většinou suchých) stonků.
- Pokud ale chcete uchovávat bylinky na denním světle, ponořte jejich dolní část do studené vody s cukrem.
