Tipy a triky

Tipy a triky u vajec a vaječných výrobků

Bílek získá šedavý odstín, budete-li ho šlehat v hliníkové nádobě.
Chcete-li zvýšit množství sněhu, přidejte ke každému bílku lžíci studené vody.
Lépe oddělíte bílek od žloutku u vejce studeného než teplého.
Pro snadnější loupání zchlaďte vejce po dovaření studenou vodou.
Vajíčko natvrdo se lépe krájí a nelepí se na nůž, pokud ho předem ponoříte na chvilku do horké vody.
Aby vejce při vaření neprasklo, přidejte do vody trochu octa či ½ lžičky soli.
Praskne-li vejce při vaření, dejte ho do cedníku a přibližně 2minuty ho podržte nad parou. Vrchní vrstvy ztuhnou a vejce se zatáhnou. Poté ho vložte do slané vody a dovařte.

  • Než dáme vařit vejce, necháme ho chvíli v pokojové teplotě ohřát a pak teprve vkládáme do vroucí vody, vejce při vaření nepraskne.
  • Vejce naměkko vaříme 3 minuty, na hniličku (žloutek je uvnitř trochu tekutý, bílek tuhý) 4 minuty, vejce natvrdo 6-8 minut dle velikosti.
  • Pokud vaříte vejce příliš dlouho, začne žloutek zelenat. Je to reakce síry, které je ve vejcích poměrně velké množství.
  • Žloutkem výborně zahustíte omáčku nebo polévku. Dva žloutky rozmíchejte v troše mléka, nebo smetany a pomalu, za stálého míchání vlévejte do polévky nebo omáčky. Již nevařte!
  • Majonézu nikdy nenechávejte delší dobu v teple, vždy si jen odeberte ze sklenice čistou lžící potřebné množství a vraťte ji do lednice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*