Ovoce

Ovoce jsou jedlé plody, plodenství a semena stromů, keřů a bylin. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek a vyznačuje se nízkou energetickou hodnotou. Ovoce se řadí mezi nejstarší známé druhy potravin. Konzumují se většinou v syrovém stavu nebo jako nápoje či pokrmy – saláty, kompoty, ovocné pokrmy, do moučníků, džemy, marmelády, mražené dřeně, rosoly nebo jako doplněk stravy.

Ovoce jsou jedlé plody, plodenství a semena stromů, keřů a bylin. Obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek a vyznačuje se nízkou energetickou hodnotou. Ovoce se řadí mezi nejstarší známé druhy potravin. Konzumují se většinou v syrovém stavu nebo jako nápoje či pokrmy – saláty, kompoty, ovocné pokrmy, do moučníků, džemy, marmelády, mražené dřeně, rosoly nebo jako doplněk stravy.

 

Nakupovat a dále skladovat bychom měli jen ovoce bez poškození. Před samotným skladováním ovoce přebereme, oddělíme poškozené plody a omýváme zásadně až před přímou konzumací. Opláchněte ho pod teplou vodou, odstraníte tím velké množství nežádoucích látek. Ovoce zakoupené v tržní síti bývá často chemicky ošetřeno, proto není vhodné využívat jejich kůru si slupku.

Ovoce se k nám dnes dostává prakticky ze všech koutů světa, proto není vždy možné, aby byl každý plod konzumně zralý. Proto se doporučuje některé druhy po zakoupení nechat tzv. dojít při běžné pokojové teplotě.

Ovoce, ať se jedná o exotické nebo domácí, si nejčastěji z obchodů odnášíme v plastových obalech nebo polyetylenových sáčcích. Konzervované ovoce najdeme v plechových  konzervách, sterilované ve skleněných zavařovacích sklenicích a mražené ovoce nejčastěji balí do plastových sáčků nebo krabic z vlnité lepenky.

Více informací o třídění a recyklaci odpadů najdete na stránkách www.jaktridit.cz, pokud vás zajímá vývoj a historie obalů, navštivte výstavu „Od věku sloužím člověku,“ která je k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze. www.nzm.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*