Nealkoholické nápoje

Nealkoholické nápoje jsou součástí pitného režimu. Pro udržení našeho zdraví a krásy je důležité tento pitný režim dodržovat. Je důležité pít často a pravidelně v menších dávkách.  Nejlepší pro naše zdraví je pramenitá čistá voda. Ostatní nápoje by měly být pouze doplňkem pitného režimu. Platí to i pro různé minerální vody či ovocné nápoje.  U dospělých osob není přiměřená konzumace kofeinových nápojů zdraví nebezpečná, např. káva má čtyřikrát vyšší obsah antioxidantů než zelený čaj.

Nákup a cesta domů

Nápoje zpravidla ukládáme na dno nákupního vozíku z důvodu jejich objemu a váhy. Při nákupu sledujeme zejména neporušenost obalu a datum trvanlivosti. U některých typů obalů lze posoudit např. možné zakalení nápoje, které však nemusí být na závadu. Tato informace bývá na obale uvedená.

Při cestě domů je nutno si dát pozor na rozbití jednotlivých, zejména skleněných balení.

Kde a jak skladovat nealkoholické nápoje?

Při skladování bychom se měli řídit doporučením od výrobce, které by mělo být uvedeno na etiketě. Skladovací podmínky jsou odvislé zejména dle použité technologie výroby a způsobu konzervace.

Obecně by se nealkoholické nápoje měly skladovat ve vzdušných a dobře větraných místnostech pokud možno bez přístupu světla.

Doporučená teplota 2°C- 15°C, konzervované výrobky 2°C – 20°C a relativní vlhkost nejvýše 70%.

Po otevření balení by se nápoj měl skladovat v chladu a spotřebovat by se měl do 3 dnů. Opět se ale řídíme doporučením výrobce.

Více informací o třídění a recyklaci odpadů najdete na stránkách www.jaktridit.cz, pokud vás zajímá vývoj a historie obalů, navštivte výstavu „Od věku sloužím člověku,“ která je k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze. www.nzm.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*