Sýry

Sýr je jedním z nejstarších mléčných výrobků s optimálním poměrem živin. V současné době se na trhu objevuje většina sýrů z kravského mléka, ale stále více se objevují sýry z mléka kozího, ovčího a z mléka dalších savců například bůvolí a velbloudí.

Sýry

Sýr je jedním z nejstarších mléčných výrobků s optimálním poměrem živin. V současné době se na trhu objevuje většina sýrů z kravského mléka, ale stále více se objevují sýry z mléka kozího, ovčího a z mléka dalších savců.  Například sýr z buvolího mléka se vyrábí v Itálii a Indii, v Afghánistánu a Iránu pak sýr velbloudí. Laponsko je proslulé výrobou sýrů z mléka sobů, v Číně a Tibetu se vyrábí sýr z mléka jaků a zebu. Je vidět, že mléčné výrobky, a zejména sýry, jsou velice oblíbenou potravinou napříč různými státy a kontinenty.  

Cestou z obchodu se snažte jít rovnou domů, nikde se dlouho nezdržovat, aby sýry nebyly zbytečně vystavovány vyšším teplotám, než doporučuje výrobce, to se týká hlavně teplých dnů v roce. V opravdu horkých letních dnech použijte na přenos chladící nebo termo tašku.

Po návratu z nákupu si vždy přečtěte, co se píše na obalu daného sýru. Musí na něm být vždy doporučené skladování od výrobce. A to je ta nejlepší cesta, kterou se při skladování sýru řídit.

Sýr je živým přírodním produktem, který průběžně zraje ode dne své výroby až do doby než ho spotřebujeme. Pro zachování jeho kvality a zpomalení zrání je proto nezbytné správné skladování.

Sýrů je na trhu celá řada a od toho se odvíjí také různorodost obalů, ve kterých můžeme sýry nakupovat. Setkat se můžeme s plastovými nebo skleněnými obaly, sýry se balí také do papíru nebo nakládané sýry zase do sklenic.

Více informací o třídění a recyklaci odpadů najdete na stránkách www.jaktridit.cz, pokud vás zajímá vývoj a historie obalů, navštivte výstavu „Od věku sloužím člověku,“ která je k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze. www.nzm.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*