Šťávy a odšťavňování pro zdravé tělo a krásnou pleť

Odšťavňování je báječná věc, která je mimořádně chutná a navíc je jakousi pomyslnou zkratkou ke zdravému tělu, rozjasněné pleti a optimální váze. Šťávy jsou mimořádně zdravé, ať již ty čistě ovocné listové či zeleninové. Doslova nás nabijí vitamíny a minerály a jsou snadno a dobře stravitelné. Odlehčí celému tělu, které vyživují a současně mu dodávají mnoho potřebných a prospěšných látek. jeshoots.com

Jak je to se šťávami v praxi? A jaký je vlastně rozdíl mezi čerstvě odšťavněnou šťávou a smoothie?

Smoothie jsou nápoje z celistvých surovin rozmixované v mixéru s vodou. Tedy dáte-li si do mixéru např. listy pampelišky (doporučuji i do salátu) s banánem a jablkem a přidáte-li vodu, máte hotové smoothie. Ve smoothie máte tedy celé potraviny, resp. celé ovoce i zeleninu včetně vlákniny. Čerstvě odšťavněná šťáva se liší tím, že ovoce a zeleninu zbavuje vlákniny. Získáte tak skvěle stravitelný nápoj, který odlehčí zažívání. Se šťávami je proto vhodné začít, pokud máte jakékoliv pochybnosti o Vašem trávení a chcete-li jej znovu nastartovat. Nedá se obecně říci, zda je lepší a vhodnější čerstvě vylisovaná šťáva nebo smoothie. Oboje je velmi lahodné, prospěje vašemu tělu a oba druhy nápojů je skvělé pít denně. Jedná se o návyk, který si člověk časem osvojí asi tak, jak když si jde udělat kávu nebo čaj.

Jaký odšťavňovač je vhodný?

Na kořenovou zeleninu a hlavně zelené listy volte šnekový pomalý odšťavňovač. Chcete-li do sebe investovat, vyberte si tento typ odšťavňovače. Jsou velmi výkonné a efektivní, drť je téměř suchá a šťáva je krásně čistá, nezpěněná. Na trhu jsou již typy, které nejsou příliš drahé a vydrží Vám přes deset let. Nejoblíbenější jsou nyní ty s velkým otvorem např. pro celé jablko, takže ani nemusíte nic moc krájet. Tuto funkci jsem hodně ocenila, jelikož mám ráda rychlost. Některé druhy ovoce se pro odšťavňování nehodí (např. jahody), protože by jste je odšťavňováním zcela nevyužili. Obecně se na  zpracování jahod, bobulovin, meruněk či broskví lépe hodí mixér. Na citrusy ani nemusíte mít odšťavnovač, bohatě si vystačíte s ručním lisem na citrusy. Jinak lze odšťavňovat téměř cokoliv v rozličných kombinacích. Blogerka Klára, autorka článku, doporučuje: “Šťávy jsou pro mě něčím, co bych popsala jako “nebe v ústech”. Miluji ranní citrusové šťávy, nejraději mám kombinaci poločervených pomerančů s grepem, nebo čerstvě vylisovanou mandarinkovou šťávu.”

Kombinacím se meze nekladou

Udělat si výbornou šťávu či smoothie můžete v podstatě ze všechno, co Vás napadne. Klasické a vynikající jsou kombinace mrkve a jablka. Přidat můžete řapíkatý celer nebo okurku (to je skvělé na pleť, vlasy i kosti). Báječně chutná také šťáva z melounu, seženete-li jej v bio kvalitě, neváhejte a udělejte si šťávu také z melounové kůry. Totéž můžete udělat s bio citrusy, které zpracujete úplně celé (tedy i s kůrou). V tomto případě ale musíte počítat s tím, že šťáva nebude tak sladká a bude mít hořký nádech. Špenát, rukola, salát, zdraví, zelenina

Zelené šťávy zaženou chutě…

Vynikající jsou také zelené šťávy, s nimiž začínejte tak, že na velký podíl ovoce (např. jablíček) přidáte malý podíl zeleného listí. Šťáva Vám tak bude moc chutnat a budete se na ní těšit. Zelené šťávy jsou dokonalé v tom, že po nějakém čase zcela přestanete mít chutě na sladké – přestane Vás tzv. honit mlsná. Zelené listy totiž obsahují obrovské množství živin a vyživují tělo v té nejlepší možné míře.  Podobnou službu vám udělá i denní konzumace salátů z různých druhů listů. Teď na jaře i v létě je naprosto perfektní sbírat venku všechny jedlé byliny a plevel. Chuťově je skvělý zejména ptačinec žabinec či hořké pampelišky. Odšťavnit můžete i lopuch, jitrocel – vše najdete na zahrádce, louce nebo na lesních mezích. Nejste-li si jistí, podívejte se po knize, která Vám s jedlými bylinami a pleveli pomůže. Nemáte-li chuť sbírat divoké listy, zelenou šťávu si můžete udělat ze všech druhů salátu, rukoly a dalších dobrot.

Tipy od blogerky Kláry, autorky článku: “Ať již čerstvé šťávy či smoothie pijete z jakéhokoliv důvodu, přidáváme pár tipů na lahodné šťávy, mé nejoblíbenější, se skvělými účinky pro Vaše tělo i mysl.”

Energizující šťáva

Energizující šťáva

Saláty jsou zdravé nejen k obědu. Můžete si je dát i na snídani a ani nepoznáte, že jste do sebe dostali doporučených 5 dávek zeleniny....

Recept - suroviny a postup

Zelená lahodná šťáva

Zelená lahodná šťáva

Špenát, pampeliška a mladý kokos... to je základ tohoto super zdravého a zároveň výborného koktejlu. Začnete jím ráno nebo si jej dejte v...

Recept - suroviny a postup

Smoothie pro děti

Smoothie pro děti

Když do chcete do dětí dostat extra zdravou, ale hořkou pampelišku, propašujte ji do sladkého džusu. Je výborný k snídani i jako velká...

Recept - suroviny a postup

Zelený koktejl

Zelený koktejl

Když chcete vykročit do nového dne plni energie a zdraví, potřebujete zdravý zelený koktejl. Dodá vám vitamíny, enzymy a dobrou náladu.

Recept - suroviny a postup

Raw bloggerka Klárabb

“Jsem svá. Dvě slova s obrovským významem. Inspiruji se hojností života, miluji raw životní styl a psaní. Ve všem a ve všech vidím to nejlepší. Přeji Vám překrásné božské dny a pokud milujete medvědí česnek a mladé výhonky všeho možného, potkáme se na loukách a u lesů.”

blog.lahodnosti.cz

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Živá raw strava". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Jeden komentář k článku “Šťávy a odšťavňování pro zdravé tělo a krásnou pleť”

  1. Pokud člověk chce odšťavňovat často, určitě bych volila kvalitu. My doma máme odšťavňovač kuvings a můžu říct, že je opravdu šikovný a zvládá jak tvrdou zeleninu tak i problémovou listovou zeleninu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*