Špalda – zdravá prababička pšenice

Špaldová pšenice je nešlechtěný druh pšenice, která se od moderní pšenice liší svým složením i chutí. Připomíná oříšky, a proto se doporučuje ji do jídelníčku zavádět postupně, abychom si na nezvyklou chuť zvykli. A pokud chcete důvody, proč ji vyzkoušet: svatá Hildegarda špaldou léčila vyčerpání a římští legionáři ji dostávali jako součást platu, aby jim dodala sílu do boje. Energii a sílu potřebujeme všichni, tak proč špaldu nezkusit? spalda_236068555 (2)

Pro zdraví

Obsahuje výrazné množství bílkovin (17 %), velmi málo tuku (2 %) a hodně minerálů (hořčík, fosfor, měď, vápník, zinek) a vitamínů skupiny B. Vláknina  (9 %) podporuje zažívání. Naprostou zdravou bombou jsou klíčky, které ke všemu výše uvedenému ještě navíc obsahují enzymy a látky, které regenerují tělo. Špalda se používá také pro detoxikační kúru, kdy se jeden až tři dny jí pouze špalda a zvýší příjem vody. Podle některých zdrojů podporuje regeneraci buněk, imunitu a léčí i některé alergie.

Svatá Hildegarda doporučuje toto jednoduché a dobře stravitelné jídlo pro okamžité dodání energie: Vzít celá špaldová zrna, povařit ve vodě, přidat trochu másla nebo vaječného žloutku, aby měl pokrm lepší chuť, a podat nemocnému. Tento pokrm ho údajně vyléčí zevnitř jako léčivá mast.

V kuchyni

spaldovy kolacZrno můžeme použít jako univerzální přílohu místo rýže. Propláchnutou špaldu namočíme přes noc a uvaříme do měkka. Z ní pak můžeme připravit rizoto, kaši nebo použít jako přílohu. Další možností je špaldu zalít vařící vodou, hrnec nechat v teple pod peřinou a nechat tímto jemným způsobem dovařit. Po hodině bude špalda nabobtnalá a puklá – a připravená k jídlu nebo další úpravě. Při pečení přidejte více prášku do pečiva nebo droždí, protože těsto ze špaldové mouka je díky obsahu lepku tužší. Ze špaldy se také připravuje varianta kávy – špaldová káva s příjemnou oříškovou chutí, která neobsahuje kofein.

Špaldové rizoto koupíte v obchodech se zdravou výživou a to je nejjednodušší způsob, jak špaldu ochutnat. Stačí připravit dle návodu na obalu a máte hned rychlou variantu rizota.
Špaldoto s houbami a zeleninou

Špaldoto s houbami a zeleninou

Hurá do lesa na houby, abyste si mohli připravit chutný a zdravý oběd či večeři. Máme pro vás nový recept na špaldové rizoto, kde houby...

Recept - suroviny a postup

Hrnkové špaldové muffiny

Hrnkové špaldové muffiny

Máte chuť na něco dobrého, ale zároveň chcete něco zdravého a rychlého? Tak čtěte dál a za 30 minut už můžete mlsat.

Recept - suroviny a postup

4 komentáře k článku “Špalda – zdravá prababička pšenice”

  1. Dobrý den, nevím, kde špaldovou pšenici koupit, poradíte mi, porosím? Děkuji Pachovská

    1. Dobrý den paní Pachovská,

      špaldovou mouku lze koupit v kterékoliv zdravé výživě. Přejeme pěkný den.

  2. Dobrý den, prosím o sdělení jakou špaldovou mouku do muffinů hrnkových. Chtěla bych špaldovou mouku vyzkoušet, ale fakt nevím jakou špaldovou mouku mám použít . Děkuji za radu a přeji hezký den. Sehnalová

    1. Dobrý den Libuše, u špaldové mouky se můžete setkat se 3-mi typy – typ 630, typ 1050 a whole grain. Obecně platí, čím vyšší je typové číslo, tím je mouka tmavší a více vymletá. Mouka s označením Whole Grain je tedy typově T1800 > to také znamená, že čím vyšší je typové číslo mouky, tím těsto bude hůře kynout. Typ 630 lze použít místo hladké mouky. Typ 1050 je chlebová mouka. Pokud budete mít ještě nějaký dotaz, neváhejte se na nás obrátit. Přejeme pěkné dny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*