Velikonoční drchanice

Mezi již tradiční sladké pečivo připravované na Velikonoce patří především mazanec, beránek nebo jidášci. Ale kromě kynutých dobrot se o Velikonocích připravovaly i sladkosti smažené. Právě mezi ně se řadí i drchanice. Připravuje se z nekynutého těsta a po smažení se pocukruje. Tímto pečivem, které tvarově připomíná slunce, se slavíval konec masopustu a návrat jara a sluníčka.
Mezi již tradiční sladké pečivo připravované na Velikonoce patří především mazanec, beránek nebo jidášci. Ale kromě kynutých dobrot se o Velikonocích připravovaly i sladkosti smažené. Právě mezi ně se řadí i drchanice. Připravuje se z nekynutého těsta a po smažení se pocukruje. Tímto pečivem, které tvarově připomíná slunce, se slavíval konec masopustu a návrat jara a sluníčka.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
20 koleček
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    tuk 100g Hera
    cukr 100g
    víno 6lžic bílé
    žloutky 4ks
    vanilka 1špetka
    olej na smažení
Pokyny
  1. Mouku prosejeme do mísy.
  2. Přidáme žloutky, na kousky nakrájenou Heru, cukr, bílé víno, vanilku a nastrouhanou citrónovou kůru.
  3. Všechny ingredience vypracujeme do tuhého těsta.
  4. Na pomoučeném vále vyválíme placky silné asi 4 mm.
  5. Vykrajovátkem vykrajujeme větší kolečka.
  6. Do pánve nalijeme olej a kolečka v něm smažíme dozlatova.
  7. Horké je vyjmeme a položíme na ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.
  8. Ještě horká kolečka poprášíme moučkovým cukrem.

2 komentáře k článku “Velikonoční drchanice”

  1. Každým rokem peču mazanec a dělám beránka, ale drchanice, jsem nikdy nedělala, aletos je určitě vyzkouším. Recept vypadá dobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*