Staročeský jahelník


Jsou zdravé, bezlepkové a skvěle chutnají. Pokud chcete do svého jídelníčku zařadit tuto tradiční surovinu našich babiček, nákyp z jáhel s ovocem bude skvělou volbou.
Jsou zdravé, bezlepkové a skvěle chutnají. Pokud chcete do svého jídelníčku zařadit tuto tradiční surovinu našich babiček, nákyp z jáhel s ovocem bude skvělou volbou.
Porce
2 osoby
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Suroviny
    jáhly 300g
    mléko 600ml
    vejce 2ks
    jablka 5ks
    rozinky 1hrníček
    mák 3lžíce
    máslo 90g
    citrón kůra
Pokyny
  1. Postup je podobný jako u rýžového nákypu.
  2. Spařené a propláchnuté jáhly velmi lehce osolte a vařte cca 10 minut v mléce.
  3. Poté přidejte cukr a vařte dalších 10 minut.
  4. Zapékací mísu vytřete máslem a vysypte mletým mákem.
  5. Mezitím ušlehejte bílky s cukrem.
  6. Do vychladlé kaše přidejte máslo, nastrouhaná jablka, případně okapané švestky, citronovou kůru, ochuťte (rozinkami, skořicí, nebo vanilkou) a žloutky.
  7. Pak opatrně vmíchejte sníh z bílků a celou směs pečte v troubě při teplotě 180°C zhruba 25-30 minut.
  8. Na talíři můžete ochutit kopečkem zakysané smetany a ozdobit mátou.
Tisknout
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*