Klasická kvašená zelenina (pickles)

Dejte si ji ke každému jídlu, je to elixír zdraví a krásy! Fermentovaná zelenina je ještě bohatší na vitamín C, než její syrová předchůdkyně. Kvašení probíhá díky blahodárným bakteriím, které pomáhají se správným zažíváním a podporují imunitu.
Dejte si ji ke každému jídlu, je to elixír zdraví a krásy! Fermentovaná zelenina je ještě bohatší na vitamín C, než její syrová předchůdkyně. Kvašení probíhá díky blahodárným bakteriím, které pomáhají se správným zažíváním a podporují imunitu.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
3 sklenice
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mrkev 2kg
    cibule 1kg
    křen 100g
    česnek 6stroužků
Pokyny
  1. Zeleninu omyjeme a připravíme k nakrouhání.
  2. Pokud nemáme krouhací nože, můžeme použít struhadlo na mrkev, a zelí s cibulí nasekat najemno nožem, popřípadě použijeme robota.
  3. Nakrouhanou zeleninu promícháme s křenem, česnekem, kmínem nebo zázvorem dle vaší chuti.
  4. Následně přidáme sůl a vše promačkáváme do té doby, než se začne objevovat šťáva. To trvá přibližně 10 minut.
  5. Následně plníme zeleninu do lahve, je potřeba ji řádně udusat.
  6. Velmi důležité je, aby byla zelenina z počátku kvašení pod hladinou vymačkané vody - šťávy.
  7. Přebytečnou vodu vylijeme nebo určité množství můžeme použít do polévky.
  8. Pickles „zraje“ na stinném místě v kuchyni přibližně týden až dva. Vždy záleží na teplotě. Není potřeba skladovat pickles v lednici. Vydrží nám až 3 měsíce.

Důležitým pravidlem je vždy po sebrání určitého množství zeleniny ji na povrchu zarovnat. V opačném případě by mohla začít hnědnout a po čase i hnít. Experimentujte! Používejte různé druhy zeleniny od ředkviček, okurek a dýní až po cukety. Kvašená zelenina by v jídelníčku rozhodně chybět neměla!

Kvašená zelenina: Jakub Pawlas (foto ze semináře, viz příloha)

Kimčchi recept: King Sejong Institute Praha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*