Domácí bramborové gnocchi s restovanými houbami a čerstvým tymiánem


Noky s houbami a tymiánem jsou typické pro severní Itálii. Pomalu se zabydlují i v českých kuchyních. Jejich příprava je náročnější, ale když zvolíte kvalitní suroviny, budete mít gnocchi jako z italské restaurace
Noky s houbami a tymiánem jsou typické pro severní Itálii. Pomalu se zabydlují i v českých kuchyních. Jejich příprava je náročnější, ale když zvolíte kvalitní suroviny, budete mít gnocchi jako z italské restaurace
Porce
9 porcí
Doba přípravy
60 minut
Doba vaření
50 minut
Suroviny
Gnocchi
    brambory 1kg pečené
    vejce 1ks
    sůl 1kg k podsypání při pečení
Restované houby
    houby 1kg
    cibule 50g najemno nasekaná
    česnek 1stroužek
    máslo 1,5lžíce
    parmazán 1,5lžíce
    voda 5lžic ve které se vařily gnocchi
    tymián 1lžíce
Pokyny
  1. Na plech vysypeme asi kilogram soli a na ni rozložíme brambory ve slupce. Vložíme je do trouby rozehřáté na 170 stupňů a asi 40 minut pečeme. Když jsou brambory měkké, což zjistíme vpichem špejle, vyndáme je z trouby a necháme venku zchladnout, dokud z nich nepřestane stoupat pára.
  2. Pak je ještě za tepla oloupeme a prolisujeme do mísy. Přidáme mouku, vejce a uhněteme hladké těsto, které ihned zpracujeme na válu, aby příliš nezřídlo.
  3. Těsto rozdělíme na několik částí, z každé pak uválíme dlouhou nudli o průměru asi 20 mm (tloušťka prstu či preclíku). Jednotlivé nudle položíme vedle sebe a nakrájíme nožem nebo kartou na špalíčky asi 15–20 mm dlouhé.
  4. Pak noky přemístíme na pomoučenou utěrku, necháme je na lince a dáme vařit asi pětilitrový hrnec osolené vody.
  5. Nahřejeme si prostornější pánev, do ní vložíme asi dvě třetiny másla, rozmačkaný stroužek česneku, pokrájené houby a asi pět minut je restujeme.
  6. Pak vyjmeme česnek, přidáme cibulku, osolíme a opepříme a vše krátce orestujeme a stáhneme z plotny.
  7. Do vroucí vody ve vedlejším hrnci dáme vařit část noků. Noky vaříme zhruba 3–4 minuty.
  8. Poté, co vložíme noky do vody, vrátíme pánev s houbami zpět na oheň. Prohřejeme a uvařené gnocchi vyndáme přímo do pánve k houbám.
  9. Promícháme, přidáme trochu vody z noků, studené máslo, tymián a čerstvě strouhaný parmezán.
  10. Pak již jen krouživými pohyby promícháváme celý obsah pánve, tak aby se z tekutiny stala spíše omáčka a noky byly dobře glazované.
  11. Ihned podáváme, dokud jsou noky horké a rozplývají se v ústech.

Noky po chvíli, asi po 10 minutách, začnou mít tužší konzistenci.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*