Poctivá česká koprovka

Tradiční kombinace hovězího masa, smetanové koprové omáčky a knedlíků je sice náročná na přípravu, ale odmění se vám úžasnou chutí. Jedinečnou chutí – protože českou koprovku v žádné jiné zemi nevaří, resp. pokud připravují koprové omáčky, jsou vždy studené. Když si budete chtít ušetřit čas a námahu, můžete použít už hotový vývar a namísto masa ji můžete podávat s vařeným vejcem.
Tradiční kombinace hovězího masa, smetanové koprové omáčky a knedlíků je sice náročná na přípravu, ale odmění se vám úžasnou chutí. Jedinečnou chutí – protože českou koprovku v žádné jiné zemi nevaří, resp. pokud připravují koprové omáčky, jsou vždy studené. Když si budete chtít ušetřit čas a námahu, můžete použít už hotový vývar a namísto masa ji můžete podávat s vařeným vejcem.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    hovězí maso 600 - 700g např. hovězího krku
    hovězí vývar 0,5 - 0,6l
    vinný ocet 60ml bílý
    máslo 1lžíce předpuštěné
    hladká mouka 1lžíce
    cukr 1lžíce
    cukr 1lžička
Karlovarský knedlík
    pečivo 5 - 6ks bílé
    mléko 400ml
    žloutky 4ks
    bílky 4ks na sníh
    hrubá mouka 200 g
    máslo 2lžíce předpuštěné
    petržel nasekaná
Houskový knedlík
    hrubá mouka 500g případně část polohrubé
    mléko 250ml vlažné, nebo voda
    droždí 20g
    vejce 1ks
Pokyny
  1. Nejlépe den předem si uvaříme hovězí maso.
  2. Necháme ho 3–4 hodiny probublávat ve vodě, až je měkké (v průběhu sbíráme pěnu, aby byl vývar čistý).
  3. Na pánev dáme přepuštěné máslo, ke kterému přidáme mouku poměru 1 : 1), a usmažíme si jíšku, ale jen velmi světlou (stačí nechat máslo s moukou krátce zpěnit).
  4. Postupně do jíšky přidáváme vývar.
  5. Omáčku dobře provaříme, trvá to asi 30 minut.
  6. Poté vlijeme smetanu a už jen přivedeme k varu.
  7. Mezitím si svaříme ocet (nejlépe bílý vinný) se lžící cukru a omáčku jím dochutíme.
  8. Podle potřeby ještě přidáme sůl a jemně nasekaný kopr.
  9. Koprovou omáčku podáváme s ohřátým, na plátky nakrájeným hovězím masem a knedlíkem.
  10. Na talíři můžeme omáčku dozdobit snítkou kopru.
Karlovarský knedlík
  1. Pečivo pokrájíme na kostičky a zlehka osmažíme na přepuštěném másle.
  2. V míse si prošleháme mléko, žloutky a petrželku, přidáme mouku a nakonec ušlehaný sníh se solí.
  3. Vytvarujeme dva knedlíky, které zabalíme do potravinářské fólie, konce zavážeme a vaříme 20 minut.
Houskový knedlík
  1. V misce si rozpustíme droždí s trochou cukru, přidáme část mléka, trochu mouky a necháme vzejít kvásek.
  2. V robotu dobře vymícháme zbytek mléka, vejce a část mouky.
  3. Následně přidáme kvásek, osolíme a dosypeme zbytek mouky.
  4. Zpracujeme bochánek, pomoučíme a necháme ho asi 1 hodinu kynout.
  5. Vytvoříme 2 knedlíky a necháme je v teple přikryté utěrkou znovu trochu nakynout.
  6. Vaříme 20–30 minut nejlépe v páře – nejlepší je použít pařák a každý knedlík podložit pečicím papírem, aby se knedlíky neslepily.

Autorkou receptu je Romana Böhmová

Kelímek od smetany stačí pořádně vyškrábat a může putovat do žlutého kontejneru.

2 komentáře k článku “Poctivá česká koprovka”

  1. Proč nejdou vytisknout recepty? Ukazuje se to jako rizikové. Přitom jsou to docela zajímavé recepty.

    1. Dobrý den Ladislavo, testovali jsme tisk receptu ve všech dostupných internetových prohlížečích a tisk je v pořádku. Pošlete nám prosím print-screen obrazovky (sejmutí obrazovky), abychom mohli problém vyřešit. Děkujeme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*