Papriky plněné bulgurem

Plněné papriky patří k oblíbeným pokrmům české kuchyně. Většinou si je dopřáváme plněné různými masovými směsmi, ale jejich nemasová verze není o nic méně chutná. Můžete využít rýži, kuskus nebo třeba bulgur - stejně jako my dnes. S ochucením bulguru nemusíte zůstávat jen u klasického koření, zkuste mu dodat trochu exotičtější nádech pomocí kurkumy, zázvoru nebo garam masaly.
Plněné papriky patří k oblíbeným pokrmům české kuchyně. Většinou si je dopřáváme plněné různými masovými směsmi, ale jejich nemasová verze není o nic méně chutná. Můžete využít rýži, kuskus nebo třeba bulgur - stejně jako my dnes. S ochucením bulguru nemusíte zůstávat jen u klasického koření, zkuste mu dodat trochu exotičtější nádech pomocí kurkumy, zázvoru nebo garam masaly.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
8 paprik
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
35 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    voda 250ml vroucí
    paprika 8ks
    rajčata 4ks
    ocet 4lžíce balsamiko
    česnek 2stroužky
    cibule 1ks větší
    cukr 1lžíce třtinový
    bulgur ½hrnku 1 hrnek = 250 ml
    kurkuma ½lžičky
    koření ½lžičky garam masala
    zázvor 1špetka mletý
    sůl pepř
    olej olivový
Pokyny
  1. Bulgur opláchneme pod tekoucí vodou, zalijeme vroucí vodou (v poměru 1 díl bulguru a 2 díly vody) a povaříme 2 minuty. Odstavíme a necháme 20 minut dojít.
  2. Cibuli nakrájíme a zesklovatíme na oleji.
  3. Přidáme na kousky nakrájená rajčata a prolisovaný česnek.
  4. Necháme podusit, dokud rajčata nepustí dost tekutiny.
  5. Přidáme balsamicový ocet, třtinový cukr a zbytek koření.
  6. Podle chuti osolíme a opepříme.
  7. Necháme cca 15 – 20 minut podusit, aby se odpařila tekutina.
  8. Jakmile bude rajčatová směs hotová, přidáme připravený bulgur a promícháme.
  9. Papriky omyjeme, odkrojíme vrchní část a zbavíme semínek a naplníme je bulgurovou směsí.
  10. Pekáček vyložíme pečicím papírem, naskládáme do něj papriky a zakápneme olivovým olejem.
  11. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 20 – 30 minut, dokud papriky nezměknou.

2 komentáře k článku “Papriky plněné bulgurem”

    1. Dobrý den Jano, přesně jak píšete a je to škoda. Dá se připravit na tolik způsobů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*