Kuřecí vývar

Poctivý vývar poslouží jako základ lahodné polévky a můžete jej přidávat i do omáček, které budou daleko chutnější a výraznější. Navíc je plný prospěšných látek a ne nadarmo se polévkou léčí nachlazení a chřipky.
Poctivý vývar poslouží jako základ lahodné polévky a můžete jej přidávat i do omáček, které budou daleko chutnější a výraznější. Navíc je plný prospěšných látek a ne nadarmo se polévkou léčí nachlazení a chřipky.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
6 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
60 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Pokyny
  1. Skelet vložíme do studené vody a pomalu zahříváme až k varu. Pokud chcete mít vývar zvláště chutný, maso nejdříve opečte v troubě. Chuť se tak zvýrazní a vývar bude mít krásnou zlatavou barvu.
  2. Sbíráme pěnu a vaříme na mírném plameni. Vývar by měl jen malinko bublat, tímto pomalým varem se vylouhují zdraví prospěšné látky z morku kostí. Prudký var naopak vývar kalí.
  3. Přidáme bobkový list, nové koření a barevný nebo černý pepř. Zde ale platí – méně je více. Použijte jen pár kuliček, protože jinak by chuť koření přebila samotný vývar.
  4. Přidáme na velké kusy nakrájenou kořenovou zeleninu. Pro výraznější chuť ji také můžete předem opéci. Pokud chcete vývar sladší, přidejte více mrkve. Pomalu vaříme 2,5 hodiny.
  5. Přidáme libeček, cibuli i se slupkou a natrhanou mladou celerovou nať. Vaříme dalších 30 minut. Slupka z cibule vývar krásně obarví. Tip: Můžeme použít i zbytky zeleniny, které bychom jinak zbytečně vyhodili.
  6. Skelet a zeleninu vyjmeme, hotový vývar můžeme ještě přecedit, aby byl krásně hladký. Maso ze skeletu obereme a zeleninu pokrájíme na malé kousky.
  7. Ochutíme solí a pepřem dle chuti, servírujeme s nudlemi, kapáním nebo játrovými knedlíčky, obraným masem ze skeletu a zeleninou. Zbylý vývar si můžete zamrazit a použít jej na zdůraznění chuti omáček.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*