Dušená hovězí líčka na červeném víně a bramborovo – pastiňákovým pyré

Hovězí líčka slaví v posledních letech velký comeback! Hodí se skvěle k pomalému vaření a dušení. Líčka jsou nejvíc namáhaným svalem v těle, ale pokud při úpravě nebudeme spěchat a dáme jim čas, odmění se nám skvělým gurmánským zážitkem. Nepodceňujme ani výběr červeného vína - musí být suché a kvalitní.
Hovězí líčka slaví v posledních letech velký comeback! Hodí se skvěle k pomalému vaření a dušení. Líčka jsou nejvíc namáhaným svalem v těle, ale pokud při úpravě nebudeme spěchat a dáme jim čas, odmění se nám skvělým gurmánským zážitkem. Nepodceňujme ani výběr červeného vína - musí být suché a kvalitní.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
Hovězí líčka
    hovězí maso 800g líčka
    vývar 800ml hovězí, k podlévání
    víno 500ml suché, červené
    mrkev 400g cca 4 větší mrkve
    petržel 220g cca 3 větší petržele
    slanina 50g
    máslo 30g
    mouka 30g hladká
    celer 3řapíky
    olej 3lžíce
    rozmarýn 2lžičky sušený, jednu dáme k masu při nakládání, druhou při restování zeleniny
    tymián 2lžičky sušený, jednu dáme k masu při nakládání, druhou při restování zeleniny
    cibule 1ks větší
Bramborovo-pastiňákové pyré
    brambor 1kg
    pastiňák 200g
    mléko 200ml
    žervé 100g
    máslo 2ks silné plátky
Pokyny
  1. Hovězí líčka odblaníme, nakrájíme na větší kusy, osolíme a opepříme. Přendáme je do mísy, přidáme rozmarýn a tymián a zalijeme vínem. Líčka necháme ideálně přes noc takto naložená v lednici.
  2. Rozpálíme hlubší pánev, nebo hrnec (použijeme nádobí, které je vhodné do trouby), přilijeme olej, ve kterém líčka zprudka opečeme ze všech stran.
  3. Poté je dáme stranou. Ve výpeku, který nám zbude v pánvi, orestujeme nakrájenou cibuli a slaninu.
  4. Poté přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu - mrkev, celer, petržel, koření - rozmarýn a tymián, sůl, pepř a společně opékáme cca 15 minut.
  5. Maso vrátíme k zelenině a přilijeme červené víno (cca 100 ml vína si dáme zatím stranou) a asi 5 minut povaříme.
  6. Teď zalijeme částí vývaru, aby bylo maso i zelenina ponořené a vše přivedeme k varu.
  7. Troubu si rozpálíme na cca 220 stupňů. Hrnec/pánev s masem a zeleninou přiklopíme pokličkou a dáme do trouby. Občas zkontrolujeme, zamícháme, případně dolijeme vývar. Pozvolna dusíme do změknutí masa - bude to trvat asi 4 hodiny.
  8. Až bude maso měkké, vyndáme hrnec opatrně z trouby a dáme na malý plamen na sporák.
  9. Přilijeme zbytek vína a omáčku zahustíme - z másla a mouky si připravíme tzv. francouzské máslo - v poměru 1:1 ho tvoří hladká mouka a vychlazené máslo, ze kterého vytvoříme hladkou a pevnou hmotu a tu při mírném varu postupně přidáváme do omáčky a zamícháme.
  10. Omáčku mícháme jemně, ať maso i zeleninu úplně nerozmačkáme. Nakonec dle chuti dosolíme a opepříme.
Bramborovo-pastyňákové pyré
  1. Jako přílohu si připravíme brambory a pastiňák.
  2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené vody.
  3. Vaříme je do změknutí.
  4. Po uvaření slijeme vodu a rozmačkáme je.
  5. Přilijeme teplé mléko, máslo a žervé.
  6. Dál mačkáme, aby vznikla hladká kaše (můžeme si pomoci tyčovým mixérem, ale mixujeme jen velmi krátce a na nízký výkon, ať kaši nepřešleháme, jinak vznikne lepivá hmota).
  7. Dochutíme solí.

Až červené víno ve skleněné lahvi spotřebujeme, nabízí se dvě možnosti. Skleněnou láhev umyjeme a znovu použijeme, nebo ji vytřídíme do tříděného odpadu, konkrétně sklo patří do zeleného kontejneru. Věděli jste, že díky svým vlastnostem můžeme skleněný odpad recyklovat do nekonečna?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*