Dort Harlekýn

Nadýchaný kakaový korpus a spousta šlehačky, to je Harlekýn. Lehký, osvěžující dezert, který je na přípravu poměrně jednoduchý a rychlý. Správný Harlekýn by neměl být překrojený, ale měl by mít pouze jeden vyšší korpus, bohatě zdobený bílou a pařížskou šlehačkou. A komu se to zdá málo, může dort ještě dozdobit čokoládou, nebo čokoládovými hoblinkami. Jak na to?
Nadýchaný kakaový korpus a spousta šlehačky, to je Harlekýn. Lehký, osvěžující dezert, který je na přípravu poměrně jednoduchý a rychlý. Správný Harlekýn by neměl být překrojený, ale měl by mít pouze jeden vyšší korpus, bohatě zdobený bílou a pařížskou šlehačkou. A komu se to zdá málo, může dort ještě dozdobit čokoládou, nebo čokoládovými hoblinkami. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
kulatá forma průměr 18-20 cm
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
45 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Kakaový korpus
    cukr 200g krupicový
    mouka 100g hladká
    kakao 50g
    voda 8lžic studená
    vejce 3ks
Pařížská šlehačka
    smetana 350g ke šlehání 33%
    smetana 150 - 200g klasická
    cukr 25g krupice
    kakao 10g
    ovoce na ozdobení
    čokoláda na ozdobení
Pokyny
  1. Minimálně 12 – 24 hodin dopředu si svaříme pařížskou smetanu.
  2. Smícháme 250 g smetany, cukr, kakao a svaříme, stačí několik minut.
  3. Následně vše promixujeme tyčovým mixérem a dáme vychladit.
  4. Na korpus si do mísy prosejeme mouku, kakao a prášek do pečiva.
  5. Žloutky vyšleháme se 2/3 cukru do pěny a postupně zašleháváme studenou vodu.
  6. Přidáme moučnou směs a dobře promícháme (těsto bude poměrně husté)
  7. Bílky vyšleháme se zbylou 1/3 cukru do pevného sněhu a ručně vmícháme lehce do těsta.
  8. Formu si vyložíme pečicím papírem a naplníme těstem.
  9. Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C asi na 20 minut.
  10. Po upečení necháme korpus chvíli odstát a vychladnout ve formě, pak vyklopíme, ořízneme boky a necháme úplně vychladnout.
  11. Korpus položíme na tác, můžeme příp. seříznout do roviny.
  12. Předtím, než budeme dort zdobit, přilijeme 100 g smetany k základu na pařížskou šlehačku a vyšleháme ho do hustého, ale lehkého a nadýchaného krému.
  13. Bílou klasickou smetanu vyšleháme do tuha.
  14. Šlehačky dáme do zdobicích sáčků a naneseme na korpus.
  15. Na závěr můžeme dort dozdobit čokoládou, nebo čerstvým ovocem.

Dort Harlekýn můžeme podávat ihned, aniž bychom ho museli chladit v ledničce. Pamatujte, že by se měl spotřebovat do 24 hodin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*