Domácí kvašáky

Pro kvašáky si můžeme zaběhnout do obchodu, nebo si udělat domácí. Není na tom nic těžkého a ten pocit, když jíme vlastní kvašáky a navíc víme, co jsme do nich dali za ingredience, je k nezaplacení.
Pro kvašáky si můžeme zaběhnout do obchodu, nebo si udělat domácí. Není na tom nic těžkého a ten pocit, když jíme vlastní kvašáky a navíc víme, co jsme do nich dali za ingredience, je k nezaplacení.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
dle množství okurek
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    voda 1l
    sůl 40g
    okurka o velikosti 10 až 15 cm
Pokyny
  1. Okurky očistíme a na několik hodin je namočíme do vody - zbaví se tak hořké chuti.
  2. Do perfektně vyčištěné sklenice dáme dáme křen, kopr, višňový list, vinný list a kuličky pepře.
  3. Okurky propícháme a naskládáme je nahoru.
  4. Do litru vody dáme 40 g soli, vodu povaříme a necháme opět vychladnout.
  5. Slanou směsí přelijeme okurky. Někdy je potřeba je zatížit, aby neplavaly na povrchu a ve sklenici nebyla vzdušná bublina.
  6. Takto připravené okurky zavíčkujeme a dáme kvasit do chladnější tmavé místnosti.
  7. Čekáme přibližně 10 dní a můžeme podávat.

Okurky opravdu nezapomeňme propíchat, jinak si místo kvašáků vyrobíme “močáky” - tak se říká okurkám, ze kterých stříká šťáva, když do nich kousneme. A to není příjemná záležitost pro nikoho u stolu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*