Domácí housky

Čerstvé a dokřupava upečené housky, které jsou ještě teplé, chutají prostě skvěle!Celý dům provoněný čerstvým pečivem, čerstvé máslo a horká káva, to je ideální nedělní ráno. Tohle všechno si můžete dopřát i Vy, stačí se pustit do pečení podle receptu. Jak na to?
Čerstvé a dokřupava upečené housky, které jsou ještě teplé, chutají prostě skvěle!Celý dům provoněný čerstvým pečivem, čerstvé máslo a horká káva, to je ideální nedělní ráno. Tohle všechno si můžete dopřát i Vy, stačí se pustit do pečení podle receptu. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
10 – 12 housek
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mléko 300ml
    mouka 250g hladká špaldová
    mouka 250g celozrnná špaldová
    máslo 2lžíce rozpuštěné
    droždí 1,5lžičky sušené
    cukr 1lžička krupice
    sůl 1lžička
    vejce 1ks žloutek
    vejce 1ks na pomazání
    sezam černý
    semínka dýňová
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek – mléko si zahřejeme, aby bylo vlažné. Odebereme 100 ml mléka, ve kterém rozmícháme cukr a droždí. Takto připravené to necháme 15 minut odstát.
  2. Do mísy prosejeme oba dva druhy mouky, přidáme žloutek, máslo, sůl, zbytek vlažného mléka a nakonec kvásek.
  3. Následně uhněteme lesklé, sametově hladké těsto, které se nelepí (nejlepší je využít robot s hnětacím hákem).
  4. Vytvoříme bochánek, vložíme jej do mísy, zaprášíme trochou mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout na teplém místě cca 1 hodinu.
  5. Vykynuté těsto si rozdělíme na 10 – 12 stejně velkých kousků.
  6. Z každého kousku vytvarujeme tři prameny, lehce je vyválíme mezi prsty a zapleteme je dobře do copu.
  7. Housky umístíme na plech, necháme mezi nimi dostatečně velké mezery, přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout.
  8. Vykynuté housky potřeme vejcem rozmíchaným s jednou lžící studené vody a posypeme semínky nebo černým sezamem.
  9. Housky pečeme při teplotě 180°C asi 15 – 20 minut, dokud na povrchu nezezlátnou a nebudou mít křupku. Pokud rychle ztmavnou, teplotu snížíme na 150°C.
  10. Plech vyndáme z trouby a přikryjeme utěrkou, housky necháme vystydnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*