Batátový koláč

Batáty, neboli sladké brambory, jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové. V posledních letech se u nás staly velmi oblíbenými. Chutnají totiž skvěle a jsou velmi zdravé. Díky přítomnosti cukru mají přirozeně nasládlou chuť. Kromě toho obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. V kuchyni je můžeme využít mnohostranně, stejně jako brambory. Jsou vhodné k vaření, zapékání, ale také k pečení dezertů. Tentokrát jsme pro vás připravili slaný batátový koláč.
Batáty, neboli sladké brambory, jsou kořenové hlízy rostliny povijnice batátové. V posledních letech se u nás staly velmi oblíbenými. Chutnají totiž skvěle a jsou velmi zdravé. Díky přítomnosti cukru mají přirozeně nasládlou chuť. Kromě toho obsahují železo, vitaminy B6, C, E, betakaroten, draslík a vlákninu. V kuchyni je můžeme využít mnohostranně, stejně jako brambory. Jsou vhodné k vaření, zapékání, ale také k pečení dezertů. Tentokrát jsme pro vás připravili slaný batátový koláč.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
10 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
150 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    čedar 200g
    máslo 125 g studené
    studená voda 4-5lžíce
    tymián 2 snítek
    brambora 1ks sladká
    šalotka 1 ks
    cuketa 1ks menší
    oregano 1/2lžičky
    sůl na dochucení
    pepř na dochucení
    máslo na vymazání formy
    mouka na vysypání formy
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme těsto.
  2. Mouku prosejeme do mísy a přidáme na kostky nakrájené máslo.
  3. Prsty nebo v robotu připravíme drobenku.
  4. Postupně přidáváme studenou vodu, vždy až se pořádně zapracuje předchozí lžíce.
  5. Jakmile vznikne kompaktní těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme na 2 hodiny do lednice.
  6. Batátu a cuketu oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka.
  7. Šalotku rozkrojíme a nakrájíme na proužky.
  8. V míse smícháme vejce, smetanu, polovinu nastrouhaného čedaru, tymián, oregano, sůl a pepř.
  9. Jakmile je těsto vychlazené, vyválíme ho do kruhu na cca 5 mm.
  10. Vložíme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a propícháme dno.
  11. Překryjeme alobalem, na který dáme fazole.
  12. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 10 minut.
  13. Vyjmeme z trouby, odstraníme alobal s fazolemi.
  14. Navrstvíme batátu, cuketu a cibuli.
  15. Zalijeme vaječnou vrstvou a nakonec ještě poklademe nakrájeným zbytkem čedaru.
  16. Vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 30 – 40 minut. Posledních 10 minut můžeme nechat pod grilem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*