Encyklopedie potravin: Pochutiny

Pochutiny

Pochutiny jsou příjemným zpestřením naše denního jídelníčku. Řadíme mezi ně především kávu, čaj a kakao, abychom ale byli úplní, zmiňme i skupinu pochutin, která zahrnuje houby a koření. Konzumace nápojů jako je káva, čaj či kakao příznivě ovlivňuje naší energii, bdělost a elán do života. Konzumují se v podobě několika nápojů za den.

 V Evropě jsou tyto nápoje velmi oblíbené a rozšířené jak pro jejich účinky na lidský organismus, tak ze společenského hlediska. Káva se stala běžnou součástí obchodních jednání a čaj je oblíbený pro odpolední setkání přátel.

Pochutiny jsou poměrně široká a rozmanitá skupina potravin. Jedná se především o suché potraviny, které nemají specifické požadavky na teplotu. Proto je do nákupního vozíku můžete vkládat hned mezi prvním zbožím. Nakupujte vždy pouze nepoškozené a čisté obaly. Cestou domů dejte pozor, aby vám, zvláště za sychravého počasí pochutiny nenavlhly.

 

Pochutiny je nutné správně skladovat, jinak se může snížit kvalita potraviny nebo se může zcela znehodnotit.

Často používané a velmi oblíbené jsou pražené kávovinové náhražky a to zejména pro jejich vůni a lehce nahořklou chuť připomínající vůni kávy, mají však jednu výhodu - neobsahují kofein a tak jsou vhodné i pro občasné podávání dětem předškolního věku. Nejčastěji používanou surovinou je kořen čekanky, který je známý zejména v pamětích našich babiček pod názvem cikorka.

Velmi oblíbenou variantou klasické zrnkové kávy jsou různé granulované formy a instantní nápoje, které se poprvé objevily již ve 30. letech 20. století. Tyto nápoje se vyrábí z koncentrátu, který se získá vařením čerstvě pražené mleté kávy. Tento koncentrát se následně rozprašuje do proudu horkého vzduchu, díky kterému se odpaří voda a zůstane nám jemný prášek. Variantou je také sušení mrazením, které je považováno za nejúspěšnější metodu výroby instantní kávy. Káva se uvaří, zmrazí a umele na částečky, ty se uzavřou do vakua a mírně zahřívají. Led se tak přímo změní v páru a vzniklé částečky jsou pak suché a sypké.

Pokud preferujete kávu zakoupenou ve formě kávových zrn, je dobré vědět, že by se po umletí měla spotřebovat co nejdříve - čím jemněji je totiž mletá, tím rychleji ztrácí na chuti. Z toho důvodu ještě v nedávné době byly součástí každé prodejny potravin mlýnky na kávu, které umožňovaly čerstvé pomletí právě zakoupené kávy.

Co se týče již hotové přípravy kávy, kterou jsme zakoupili ve formě celých zrn, je důležité zvážit, zda budeme kávu vařit či ji jen spaříme. Vařením získáme kávu ostře hořké chuti, párou nám uniknou vonné látky a hořčiny zůstanou v připravené kávě.

Pochutiny najdeme v různých obalech, ať už v kovových, plastových nebo papírových.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*