Nealkoholické nápoje

Nealkoholické nápoje jsou součástí pitného režimu. Pro udržení našeho zdraví a krásy je důležité tento pitný režim dodržovat. Je důležité pít často a pravidelně v menších dávkách.  Nejlepší pro naše zdraví je pramenitá čistá voda. Ostatní nápoje by měly být pouze doplňkem pitného režimu. Platí to i pro různé minerální vody či ovocné nápoje. 

Nápoje zpravidla ukládáme na dno nákupního vozíku z důvodu jejich objemu a váhy. Při nákupu sledujeme zejména neporušenost obalu a datum trvanlivosti. U některých typů obalů lze posoudit např. možné zakalení nápoje, které však nemusí být na závadu. Tato informace bývá na obale uvedená.

Při cestě domů je nutno si dát pozor na rozbití jednotlivých, zejména skleněných balení.

Při skladování bychom se měli řídit doporučením od výrobce, které by mělo být uvedeno na etiketě. Skladovací podmínky jsou odvislé zejména dle použité technologie výroby a způsobu konzervace.

Obecně by se nealkoholické nápoje měly skladovat ve vzdušných a dobře větraných místnostech pokud možno bez přístupu světla.

Doporučená teplota 2°C- 15°C, konzervované výrobky 2°C – 20°C a relativní vlhkost nejvýše 70%.

Po otevření balení by se nápoj měl skladovat v chladu a spotřebovat by se měl do 3 dnů. Opět se ale řídíme doporučením výrobce.

Současný trh nabízí širokou škálu nealkoholických nápojů. Mezi ně řadíme ty, které obsahují maximálně 0,5 obj. % etanolu. Nealkoholické nápoje jsou vyrobeny zejména z vody, ovocných či zeleninových šťáv, sladidel a dalších látek, některé z nich jsou dosycovány oxidem uhličitým.

V posledních letech jsou čím dál více oblíbené ovocné limonády s obsahem ovoce, případně bylin či jiných přírodních surovin, které jsou často laicky označovány jako “domácí”. Taktéž se těší velké oblibě fresh džusy, které si snadno můžeme připravit i doma. I když jsou svým složením zdraví prospěšné, je potřeba myslet na velký obsah přirozeně se vyskytujících cukrů, které jsou součástí použitého ovoce.

Proto je důležité to s konzumací ovocných šťáv nepřehánět a pokud je máme velmi rádi a dopřáváme si je často, je dobré si je ředit. Dalším nápojem dnešní doby jsou smoothies. Jedná se o jakési koktejly připravené z různých druhů ovoce či dokonce zeleniny a s přídavkem dalších složek, nejčastěji mléka či obilných nápojů, často doslazované medem či rostlinnými sirupy (například agávovým či javorovým).

Výhodou všech těchto v současné době moderních nápojů je, že neobsahují tzv. éčka, či jen velmi výjimečně a v malém množství. Spotřeba nealkoholických nápojů v ČR dosáhla svého maxima v roce 2008, kdy bylo na osobu spotřebováno přibližně 300 litrů, od té doby je spotřeba v mírném poklesu.

Více informací o třídění a recyklaci odpadů najdete na stránkách www.jaktridit.cz, pokud vás zajímá vývoj a historie obalů, navštivte výstavu „Od věku sloužím člověku,“ která je k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze. www.nzm.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*