Druhy a rozdělení

Mouka

 

Druhy a rozdělení mouky

Mouka dle druhu:

České výrobky x zahraniční

Koupíte-li mouku českého původu, podpoříte nejen české farmáře, ale také své zdraví.

Bio x konvenční

O tom zda jsou eko produkty lepší než ty konvenční se vedou neustálé pře. S jistotou však lze tvrdit jen to, že plodiny, ze kterých eko výrobky pocházejí, by neměly být hnojeny průmyslovými hnojivy.

Rozdělení dle stupně vymletí:

Vysokovymleté mouky  (celozrnné)

Tyto mouky obsahují více povrchových částí zrna, díky čemuž jsou obvykle i tmavší. Jelikož obsahují větší množství vlákniny, jsou hůře stravitelné. Mají obvykle trpčí až nahořklou chuť a jsou méně trvanlivé. Na druhou stranu mají vyšší biologickou hodnotu, s čímž souvisí i vyšší obsah minerálních látek i vitaminů. 

Vyrábí se ze všech druhů obilovin, včetně pšenice.

Nízkovymleté mouky (bílé rafinované mouky)

Tyto mouky jsou opakem těch celozrnných, jelikož jsou očištěny od slupkových částí zrna, díky čemuž jsou i světlejší. Jsou lépe stravitelné a trvanlivější. Mají lahodnější chuť, na druhou stranu však nižší biologickou hodnotu.

Rozdělení dle použité suroviny

 

Hladká mouka – speciál

  • 00 extra: doporučena pro běžné, jemné až cukrářské pečivo
  • pečivárenská slabá: vhodné pro výrobu oplatek či sušenek
  • pekařská speciál: pro výrobu chleba

Polohrubá mouka

  • konzumní: vhodná k výrobě kynutých knedlíků či hladkých litých těst
  • výběrová: lze ji využít pro přípravu stejných druhů jídel, je však jemnější a světlejší

Hrubá mouka

Tento druh mouky se v podstatě nepoužívá k pečení, je vhodnější spíše k vaření (knedlíky či noky).

Špaldová mouka

Mouka z pšenice špaldy je poměrně světlá, ačkoliv je v podstatě celozrnná. Je zajímavá svou oříškovou chutí. Je o něco dražší, ale za to by měla být naprosto bez chemických látek. Jelikož pšenice, ze které se mouka vyrábí, je prý pěstovaná na velmi neúrodné půdě, která nevstřebá žádná hnojiva.

Žitné mouky

  • chlebová – stejné využití
  • výražková – pro výrobu chleba
  • tmavá
  • jemná
  • celozrnná jemná
  • celozrnná hrubá

V dnešní době máme možnost volby z velké škály neobvyklých druhů mouk, které se dají běžně zakoupit skoro v každém větším supermarketu:

  • Amarantová
  • Sójová
  • Bramborová
  • Kukuřičná
  • Bezlepková
  • Rýžová

Bezlepková mouka je určena pro ty, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Připravuje se z obilovin přirozeně bezlepkových nebo z pšenice, ze které byl lepek odstraněn. Všech 5 výše uvedených mouk lze použít pro bezlepkové recepty také.

Ať už se jedná o jakýkoliv druh mouky, tak nejčastěji je zabalena do papírových obalů po 1 kg. Speciální druhy pak mohou být baleny po 250 g či 400 g v celofánových obalech. Obvykle je povolena hmotnostní odchylka – 3%.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*