Mléko

Mléko a mléčné produkty patří pro svůj optimální obsah živin k základním a nejdůležitějším potravinám člověka. Mléko, jako jedna z mála potravin, obsahuje absolutně vyvážený poměr živočišných bílkovin, tuků a sacharidů. Dále obsahuje vysoké množství vápníku a dalších minerálních látek - fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, síru i řadu stopových prvků.

Mléko a mléčné produkty patří pro svůj optimální obsah živin k základním a nejdůležitějším potravinám člověka. Mléko, jako jedna z mála potravin obsahuje absolutně vyvážený poměr živočišných bílkovin, tuků a sacharidů. Dále obsahuje vysoké množství vápníku a dalších minerálních látek, fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, síru i řadu stopových prvků.

Mléko je velmi citlivé na vnější vlivy, snadno se infikuje mikroorganismy a vstřebává okolní pachy. Neskladujte ho proto vedle aromatických potravin. Pokud ho nevypijete celé, pokuste se balení znovu uzavřít.

Mléko je univerzální přísadou do mnoha nápojů a pokrmů, je tedy oblíbenou surovinou jak v domácnosti, tak v potravinářském průmyslu.  Pasterizované mléko vydrží v chladničce čtyři až pět dnů. Pokud je pro nějaký recept doporučeno kyselé mléko, je vhodné jej nahradit podmáslím, nikoliv mlékem, které necháme zkysnout – jeho použití by nemuselo být bezpečné. Do různých cukrovinek, například krémů, se pak může použít mléko kondenzované, které má typickou nasládlou jemnou příchuť, nebo pak mléko sušené. Do hlavních pokrmů se na zjemnění do omáčky obvykle přidává smetana. Pomůžeme tím nejen změnit chuť daného pokrmu, ale celkově změníme senzorickou hodnotu daného pokrmu.

Nyní, v čase, kdy znatelně podražilo čerstvé máslo, si někteří z nás začali doma vyrábět máslo. Zapotřebí je k tomu pasterizované smetany a trocha zkušenosti a trpělivosti.

Margarín a máslo je třeba uchovávat v chladničce. Máslo se připaluje už při nízké teplotě, proto není vhodné pro smažení. Pokud však máslo přepustíme, dojde k jeho rozehřátí a vyloučení tuhých látek v podobě pěny. Pěnu pak stačí odstranit a přepuštěné máslo můžeme bez obav použít ke smažení, aniž bychom ho připálili.

Mléko nejčastěji kupujeme v kartonech nebo plastových obalech, výjimečně také v lahvích.

Více informací o třídění a recyklaci odpadů najdete na stránkách www.jaktridit.cz, pokud vás zajímá vývoj a historie obalů, navštivte výstavu „Od věku sloužím člověku,“ která je k vidění v Národním zemědělském muzeu v Praze. www.nzm.cz.