Encyklopedie potravin: Hotové pokrmy

Nakupujeme

Nákup kvalitních hotových pokrmů

Při nákupu hotových výrobků je třeba posoudit celkový vzhled nakupovaného výrobku, a zda nám jeho technologické zpracování vyhovuje. Do tohoto hodnocení lze zahrnout senzorické vlastnosti potravin (vzhled, vůně, konzistence popř. chuť).

Poté jsou důležité údaje o složení uváděné na obale.

Při nákupu si musíme uvědomit, jaký typ hotového pokrmu nakupujeme. Jinak budeme zacházet s pokrmem chlazeným, mraženým, konzervovaným i sterilovaným. Je potřeba zvážit, zda a jak budeme mít možnost pokrm ohřát či jinak upravit (např. hotové jídlo v plastovém obalu je někdy povoleno ohřívat v mikrovlnné troubě, ale nikoliv již v běžné troubě).

U chlazeného hotového pokrmu je důležité dodržení chladírenského řetězce, a to zejména v horkých letních dnech. Proto tento chlazený výrobek budeme dávat do nákupního koše až mezi posledním zbožím. Cesta z obchodu by měla být co nejkratší a poté bychom měli výrobky ihned uložit do lednice nebo je zkonzumovat. V případě nedodržení chladírenského řetězce prodejce neručí za kvalitu potraviny. Kupříkladu, pokud si zakoupíme čerstvé mléko a doma jej otevřeme a zjistíme, že je zkyslé, rozhodneme se jej vrátit prodejci. Jakmile ale doneseme mléko např. druhý den do prodejny k reklamaci a mléko nebude vychlazené (na omak studené), prodejce nám reklamaci nemusí uznat.

Zmražené hotové výrobky vám během nákupu a cesty domů nesmí rozmrznout. Je zde důležité dodržení mrazírenského řetězce. Proto při transportu domů využijte chladící tašku nebo termotašku a to zejména v letních měsících. Po příchodu domů výrobky uložte co nejrychleji do mrazáku. Jednou rozmražené výrobky už znovu nezmrazujte. Opakované změny teplot u potravin snižují kvalitu potraviny a mohou i zapříčinit množení nežádoucích mikroorganismů. Konzervované a sterilované výrobky nejsou nijak náročné na změny teplot, proto je můžete do nákupního vozíku vkládat kdykoliv během nákupu. Dejte si akorát pozor, aby obal nebyl porušený nebo jinak poškozený a zkontrolujte si datum spotřeby.

Podle čeho vybírat hotové pokrmy

Obsah tuku závisí na daném pokrmu. Dušená zelenina s bramborami, nebo zapečená brokolice bude mít určitě nižší obsah tuku než pečený vepřový bůček či guláš.

I zde záleží na druhu výrobku. Chlazené pokrmy mají trvanlivost nejčastěji několik dnů. U mražených pokrmů se doba spotřeby pohybuje od půl roku do roka. Sterilované a konzervované výrobky mohou mít dobu spotřeby až dva roky. Tyto doby se ovšem mohou značně lišit u různých výrobců. Záleží na použitých surovinách a hlavně na technologické úpravě. Proto je vždy nutné se řídit radou výrobce nebo prodejce, kterou naleznete na etiketě.

 

Dostupnost hotových pokrmů

V dnešní době, kdy jsou nejmodernější technologie výroby pokrmů, balící technologie a hlavně technologie na udržení co nejdelší trvanlivosti, se sezónnost téměř eliminovala. Vždy záleží na poptávce spotřebitelů. V letních měsících je zájem spíše o lehká zeleninová jídla, naproti tomu v zimních měsících je zájem spíše o jídla, které člověka pořádně zasytí a zahřejí.

Hotové pokrmy jsou snadno dostupné v supermarketech, minimarketech, ale i na čerpacích stanicích. V současné době se velmi rozšířilo nakupování hotových pokrmů přes internet nebo pomocí telefonní objednávky. Na internetových stránkách jednotlivých firem si vyberete pokrm, na který máte chuť. Objednávku provedete pomocí internetového systému nebo zavoláte telefonem, do několika minut vám pokrm dovezou až na smluvené místo. U pokrmů, které mají dlouhou dobu spotřeby, jsou to pokrmy konzervované a sterilované, je možnost nákupu přes e-shop s následným doručením poštou.

Balení a informace u hotových pokrmů

Z obalu polotovarů byste měli vyčíst:

  • název potraviny
  • název výrobce, dovozce
  • při dovozu zemi původu
  • hmotnost / přípustné hmotnostní odchylky od deklarované hmotnosti
  • dobu spotřeby
  • skladovací podmínky
  • složení potraviny
  • výživovou hodnotu

Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.

Rizika nakupování hotových pokrmů

Při nákupu se vždy podívejte, zda je výrobek skladován dle doporučení výrobce. Pokud má být uchováván v chladu a je uložen volně v regálu při pokojové teplotě, raději tento výrobek nekupujte, mohl by být zdravotně závadný. Dále si zkontrolujte, zda je v pořádku obal, nesmí být nijak porušený, natržený či znečištěný. Určitě je důležité zkontrolovat senzorické vlastnosti výrobku a v neposlední řadě věnujte pozornost době spotřeby. Výrobky po datu spotřeby nikdy nekupujte.

2 thoughts on “Hotové pokrmy

  1. Emilka

    Zdravím,nikde si nemohu přečíst,do jaké doby se musí spotřebovat uvařená jídla.
    Zajímá mě doba od uvaření a naplnění do misek.Jak dlouho může být jídlo uvařené ,než se sním pracuje dál.
    Děkuji

    Reply
    1. Adéla Špinarová

      Dobrý den, záleží to samozřejmě na druhu jídla, jak dlouho prošlo tepelným varem apod. Ale zpravidla byste měla dát uvařené jídlo do ledničky do dvou hodin. Pěkný den.

      Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*