Tipy a triky

Tipy a triky u exotické zeleniny

Batáty

Nebo-li sladké brambory, původem ze Střední a Jižní Ameriky, jsou cenným zdrojem sacharidů a karotenu. Hodnotnější na obsah karotenu bývají odrůdy s červenou a žlutou dužinou oproti plodům s bílou dužinou. Batáty se vaří, smaží nebo pečou podobně jako brambory. Výborné jsou v kombinaci s pikantními omáčkami. Při opékání nebo grilování se velmi rychle připalují, na gril je dávejte zabalené do alobalu.

Okra (jinak také ibišek jedlý, gombo)

Je to jeden z nejstarších druhů zeleniny, který se pěstoval již ve druhém tisíciletí před naším letopočtem. Původně pochází z Etiopie. Jedná se o jednoletou vytrvalou rostlinu, která je vysoká asi 2,5 m a má luskovité plody. Slupka je žlutozelená až tmavězelená a pokrytá jemným chmýřím. Okra se sklízí nezralá. Neměla by se uchovávat ve velkém chladu, i teplota v dolní chladničky může být pro ni již nízká. Okru před úpravou z obou stran ořízněte a krátce povařte, pak teprve dál tepelně upravte – duste, zapékejte nebo vařte. Okra totiž obsahuje slizové látky, které jinak způsobí, že pokrm velmi pění.

Fenykl

Pochází z jižních oblastí Evropy. Jeho masité listy vytváří bulvy se silnou anýzovou chutí a vůní. Fenykl je citlivý na pomačkání, snáze poté hnědne. Použít jej můžeme do salátů, ale i tepelně upravený. Při přípravě podélně rozřízněte a pak krájejte „přes vlákna“ přes kratší stranu, nikdy ne podélně, byl by vláknitý a tvrdý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*