Encyklopedie potravin: Brambory a bramborové výrobky

Skladujeme

Na začátek je nutno si uvědomit, že brambory jsou živé organismy, a nikoliv průmyslový výrobek, takže stále dýchají. Díky správnému skladování tak můžeme mnohonásobně prodloužit jejich životnost. Nejen u brambor však platí, že bychom měli nakupovat jen takové množství výrobků, které jsme schopni spotřebovat co nejdříve.

 Skladovat bychom měli jen bezvadné brambory bez poškození. Před samotným skladováním brambory přebereme, odstraníme případné poškozené plody, aby předčasně nevyklíčily.

Sklep

Konzumní brambory k dlouhodobějšímu uskladnění je vhodné skladovat při teplotách kolem 5 °C. Nejlépe pak v dobře větratelném a hlavně tmavém sklepě. Světlo totiž způsobí, že hlízy začnou zelenat, díky čemuž se v nich začne tvořit solanin, který způsobuje zažívací potíže.

V teplejším prostředí pak začnou mnohem rychleji klíčit, začnou ztrácet vlhkost („scvrkávat“ a hnít. Naopak při teplotách nižších než 3 °C mohou namrzat a pak většinou sládnou. Tento jev lze částečně odstranit skladováním brambor při teplotách 8 – 12 °C.

Rozhodně neskladujte brambory igelitových pytlích. Mnohem vhodnější jsou bedýnky, které mají mezery ve dně i na stěnách. Brambory totiž pro správné uskladnění potřebují vzduch ze všech stran.

Chceme-li aby brambory chutnaly opravdu tak, jak mají, je naprosto nezbytné vědět, dle čeho je skladujeme. Rozhodně bychom si asi nepochutnali, když bychom brambory skladovali např. vedle kanystru s benzinem. Dbejme tedy na hygienu a bezpečnost skladování.

Lednice

Ne každý má však k dispozici sklep, proto lze brambory skladovat také v ledničce (v boxech pro zeleninu), ale málokomu z nás se větší množství brambor do chladničky vejde.

Doporučené skladování pro konzumní brambory pozdní do +4 až+ 7 °C.

Brambory konzumní rané nejsou pro dlouhodobé skladování vhodné.

Balkon

Proto chceme-li i tak větší množství brambor skladovat doma, můžeme použít krabici vyloženou polystyrenem, kterou umístíme na balkon a kterou ještě zakryjeme pytlovinou nebo starým kobercem.

V minulých dobách se brambory skladovaly v krechtech. Krecht je jáma vystlaná slámou, na kterou se nasypaly brambory, na ně se dala vrstva slámy a celé se to zasypalo zeminou. Krecht se zakládal přímo u pole a sloužil k dlouhodobému ukládání a skladování brambor, ale i jiných polních plodin. Dnes se krechtování používá jen zřídka. V současné době se brambory skladují ve velkoskladech, což jsou rozsáhlé klimatizované sklepy.

Bramborové výrobky jako jsou bramborové moučky, snacky a chipsy skladujte v suchém skladu, kde je sucho, temno a teplota do 25°C. Vždy se ovšem řiďte instrukcemi uvedenými na obale.

Brambory dle trvanlivosti

Čerstvé brambory

U čerstvých brambor se neuvádí datum minimální trvanlivosti, ale musí být zdravé, bez známek hniloby a plísní, nevykrájené. V obchodě si lze koupit brambory balené či si je volně vybrat.

A jak dlouho je můžeme skladovat?

To záleží především na kvalitě skladování a odrůdě brambor, ale obvykle to bývá 5 až 8 měsíců při ideálních podmínkách (temno, vlhko, chlad).

Upravené brambory a výrobky z nich

Brambory loupané syrové vakuované je nutno spotřebovat do 5 dní od data výroby a skladovat v lednici.

Doporučené skladování: do +6 °C, přičemž se řídíme instrukcemi dodavatele, které jsou uvedeny na etiketě.

Vařené vakuované brambory lze skladovat v ledničce až 4 týdny od data výroby.

Doporučená doba spotřeby se však může lišit dle výrobce a způsobu zpracování.

Rizika skladování brambor

Jsou-li brambory nevhodně skladovány, mohou se pro nás stát zdravotním rizikem. Jsou-li napadané hnilobou, nikdy je nevykrajujte a vyhoďte celou hlízu. Hniloba je v celé hlíze, i když na první pohled není viditelná. Kromě hniloby mohou brambory naklíčit, zezelenat a tím se v nich zvýší obsah solaninu.  Zelené a naklíčené brambory bychom take neměli konzumovat.

2 thoughts on “Brambory a bramborové výrobky

  1. Barbora Klejchová

    O bramborách jsem ani vše nevěděla, díky za zajímavý a poučný článek.

    Reply

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*