Vracíme se k tradicím

Dlouhé roky se v Čechách vařila pouze standardní jídla a úplně se zapomínalo na klasické chuťovky našich předků. Naštěstí poslední roky se pomalu lidé vrací k farmářským produktům a díky tomu i méně tradičním pokrmům, a to i těm masitým.

kachna

Vepřové ocásky

Dlouhá léta je lidé považovali za odpad, který se hodí maximálně pro psy. Tomu odpovídala i cena. Dnes však lidé pochopili, že toto maso patří k nejjemnějším částem vepřového masa. Nepředstavujte si však, že se jí ten samotný ocásek, maso, které máme na mysli, je na zadku hned u samotného ocásku. Většinou se peče nebo se dá dělat jako konfit na pivě.

Vlastně celé konfitování patří k tradičním způsobům úpravy jídel našich předků, i když se zdá, že je to moderní metoda. Jelikož naši předci měli hodně práce, a to i v sobotu, roztopili pec, dali maso do trouby a šli spát. Maso se zprudka zatáhlo a pak přes noc v kachlových kamnech, které dlouho udrží teplotu kolem 75 °C, krásně doběhlo.

Vepřová krkovička na pivě

Tato úprava se pomalu zase vrací. Maso se nakládá do medu a piva. Pro pikantnější chuť můžete přidat koriandr a chilli.

Hovězí líčka

Toto delikátní maso, je jak napovídá název, z hovězí hlavy. Díky permanentnímu žvýkání, je maso jemné a ideální k dušení. Bohužel je trochu náročnější příprava masa k vaření. Jedná se o velmi namáhaný sval, maso je silně zablaněné, a tak si vždy nechejte dost času na jeho přípravu. Nejčastěji se připravuje dušením s vínem a rozmarýnem.

Kachna na medu

Kachna na medu je starý recept. Objevovala se již na stolech, zejména v jižních Čechách, v počátcích novověku. Byla plněná jablky a medem se potírala až na konci.

Při pečení kachny nikdy nezapomeňte odseknout křídla a položit je na ní „prsty“ dolů. Až když vám záda zhnědnou a vypeče se tuk, tak jí otočte (přirozeně se může otáčet vícekrát).

Dalším dnes již klasickým receptem, je kuře á la bažant. Po upečení bude chutnat jako divočina, přitom se jedná o levnější variantu. Kuře se jednoduše prošpikuje slaninou a peče se s divokým kořením.

U vaření bychom neměli zapomenout na přílohy.

knedliky-titulka Domažlické knedlíky

Syrové brambory nastrouháte najemno a necháte odkapat. Přidáte nakrájenou housku a vejce, v poměru tři brambory, tři housky a jedno vejce. Z hmoty se udělají kulaté knedlíky a vaří se cca 30 minut v osolené vodě.

A ještě tu máme zelí. Červené by mělo být vždy trochu sladší než bílé, nebojte se trochu záměny, místo octa použijte červené suché víno, místo cukru brusinky.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*