Voňavá a vláčná vánočka jako od maminky

Vánočky mají v našich končinách dlouhodobou tradici, patří u nás těm k nejstarším pokrmům, které se o Vánocích podávají. Vánočkám se dříve říkalo „calty“, „pleténky“, nebo se nazývaly „štědrovkami“, „štreclemi“, „žemlemi“ nebo „děťátky.“

Sweet braided bread

Voňavá a vláčná vánočka

Voňavá a vláčná vánočka

Vánočky mají v našich končinách dlouhodobou tradici, patří u nás těm k nejstarším pokrmům, které se o Vánocích podávají. Vánočkám...

Recept - suroviny a postup

Lahodná tvarohová vánočka pro začátečníky

Lahodná tvarohová vánočka pro začátečníky

Tady nemusíme nic plést, ani čekat, až těsto vykyne, a přitom sklidíme úspěch! Potřebujeme ovšem formu na vánočku.

Recept - suroviny a postup

Zajímavosti

  • Vánočky si ve starých dobách dávali šlechtici ale také lidé v bohatších staveních jako dary.
  • Připálená nebo nepovedená vánočka znamenala nezdar.
  • Příbuznými vánoček jsou mazance nebo „vrkoče“, které jsou známé spíše ve východních Čechách.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Vánoční speciál plný rad a tipů". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*