V kuchyni s Lukášem Hejlíkem

Lukáš Hejlík je se svým divadelním projektem LiStOVáNí stále na cestách. Díky tomu má přehled o české gastronomické scéně, a tak na svém blogu Gastromapa doporučuje podniky, do kterých se můžete s důvěrou vydat za kulinářskými zážitky. Pravidelně pořádá také Gastrokroužky, kde se setkávají lidé s vášní pro vaření.

V kuchyni s Lukášem Hejlíkem

Jakou roli hraje ve Vašem životě jídlo?

Současně stále větší. Stejně jako všechny ostatní koníčky jsem i tenhle proměnil ve velké dobrodružství. Můj blog Gastromapa získává na oblíbenosti a stává se z něj nejucelenější subjektivní průvodce v naší zemi. Právě díky tomu, že hodně cestuju se svým divadelním LiStOVáNím a na dobré jídlo si potrpím, stejně jako na celkový koncept  daného podniku, se snažím objevovat a následně doporučovat místa, kam se můžete na cestách s důvěrou vydat. A funguje to.
A pak je tu můj další projekt, Gastrokroužek. Nejde o žádnou žaludeční sondu, jde o takový srandaprojekt, který vznikl u mě v kuchyni, kam jsem pozval na narozeninovou oslavu pár kamarádů a každému jsem zcela zištně nakázal, aby připravil pro druhé něco malého. Vzniklo z toho tradiční setkávání, kdy si vaříme jedni pro druhé na vybrané téma na vybraném místě. V Gastrokroužku sdružuju, dá se říct, foodblogerské nebe a teď ta naše gastroparta připravuje knihu, takové vzpomínkové album na všechny naše výlety. Kdo je tam se mnou: Markéta Pavleje aka Kitchenette a její děti, novinářka Darina Křivánková, která dělá nejoriginálnější cateringy, Jana Černá aka Zásadně zdravě, manželé KitchenStory, holky Taste of Place, barman George Němec.  Těšte se, bude to velký!

Při vaření vzniká spousta odpadu – jakou roli u Vás hraje jeho třídění?

U mě na chalupě je to jasný, tam to jde na obrovský kompost, v Praze bio odpad netřídíme. Baví mě ale trend Zero Waste! Originální. 

Co aktivně třídíte a proč? Co netřídíte a proč?

Klasiku, sklo, papír, plast. Myslím, že z principu. Třídění odpadu není kvůli ekonomické náročnosti v konečném důsledku nic ekologického, ale jde o princip, že člověk myslí na nějakou udržitelnost, že přemýšlí o stavu společnosti a o tom, že se stav planety zhoršuje. A proto jako řadový občan může dělat dvě věci, třídit odpad a volit.

Jaká je Vaše oblíbená kuchyně, příp. konkrétní jídla?

Nemám specifika. Ano, baví mě tapas, baví mě nové trendy ze severu, vlna bistronomie, kavárenská třetí vlna. Je toho spousta, snažím se to přijímat a právě na blogu referovat o těch nejpodařenějších konceptech. Zvláště o těch, které do toho jdou s plnou vervou na malých městech, které tím posouvají a „zatraktivňují“ gastronomii. 

Máte oblíbený recept, který byste nám mohl prozradit?

No, brzy už celou knihu. Venku začíná být hezky a já budu na chalupě pomalu číhat na to, až se začne klubat medvědí česnek. Těším se na ten první štiplavý salát z jeho listů, s kozím sýrem, opraženými vlašáky a medovo-hořčičnou zálivkou. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*