Seriál Maso: Jehněčí maso


[Total: 1    Average: 5/5]

Co si vybavíme, když se řekne jehněčí maso? U nás se tento druh mas netěší příliš velké oblibě, častým argumentem bývá, že má příliš specifickou  chuť a vůni Přitom správně připravené jehněčí může být opravdovou pochoutkou, po které se budeme ještě dlouho olizovat. Vše záleží na správném výběru a kuchyňské úpravě. Tak jak na to?

Jehněčí maso

Jak poznáme kvalitní jehněčí maso?

Jehněčí maso pochází z mladých ovcí poražených ve stáří od 5 do 12 měsíců. Maso z ovcí starších jednoho roku je označováno jako maso skopové.
Hlavním vodítkem při výběru masa je jeho barva. Mladé jehněčí má světle růžovou barvu a platí zde pravidlo: čím starší zvíře, tím tmavší maso.

Nakupujeme z ověřených zdrojů

Při nákupu masa se zajímáme o to, odkud pochází a v jakých podmínkách zvíře žilo. Dáme přednost jehněčímu z českých farem, kde zvířata žila v důstojných podmínkách s výběhem na čerstvém vzduchu.

Určitě to ocení i vaše chuťové buňky. Šťastné ovečky mají maso křehčí, šťavnatější a bez obsahu chemických látek a antibiotik.

Pokud máme možnost, vyzkoušejíme i maso ze zvířat, která se pasou při pobřeží Atlantiku či Severního moře. Tráva je tu plná minerálů z mořské soli a roste tu mnoho bylinek. Právě toto zdravé prostředí dává jehněčímu masu specifickou chuť a křehkost.

Ideální zdroj vitamínů

Jehněčí maso obsahuje velké množství tělu prospěšných látek. Jsou jimi například vitamín B, zinek, vápník, měď, železo, hořčík nebo selen. Navíc je téměř bez tuku, proto vám přijde vhod při nejrůznějších dietách.

Vaření z jehněčího masa

Odrazuje vás jeho specifická chuť a vůně? Možná vám chuť zkazilo to, že jste ve skutečnosti nejedli pravé jehněčí, ale starší skopové.

Jehněčí maso je velmi křehké, má sice svou typickou vůni, ale to mají ostatní masa také. Pokud vám jeho aroma přesto nesedne, zkuste z něj odstranit blány. Nejvýraznější vůně pochází právě z tuku.

Jehněčí maso také snese výrazné bylinky, proto do vaření zapojíme tymián, rozmarýn, šalvěj nebo orientální koření.

Jednou z nejlepších částí jehněčího masa je hřbet. V kuchyni se zpracovává na mnoho způsobů a všechny stojí za to vyzkoušet. My vám tentokrát poradíme, jak připravit výborný jehněčí hřbet s medem a růžovým vínem.

Třídící okénko

Pokud jsme maso koupili v plastovém obalu, můžeme jej očištěný od zbytků vyhodit do tříděného odpadu na plast.
Láhev od vína nebo olivového oleje patří do zeleného kontejneru na sklo a bílá sklenice od medu do bílého kontejneru na sklo. Více o třídění skla v článku “Zajímavosti o zeleném kontejneru.”

Tento článek je součástí seriálu "Maso". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Seriál Maso: Telecí maso Seriál Maso: Vepřové maso
Tags: ,