Žemlová nádivka s kuřetem

Pečené kuře s žemlovou nádivkou patří k tradičním pokrmům, které se objevují na velikonočním stole. V oblibě je u mnohých z nás žemlovka po celý rok. Každá rodina má jistě svůj zaručený recept na nádivku, který se doma předává z generace na generaci. My jsme si nádivku připravili ze špenátu a slaniny a chutná báječně! Jak na to?
Pečené kuře s žemlovou nádivkou patří k tradičním pokrmům, které se objevují na velikonočním stole. V oblibě je u mnohých z nás žemlovka po celý rok. Každá rodina má jistě svůj zaručený recept na nádivku, který se doma předává z generace na generaci. My jsme si nádivku připravili ze špenátu a slaniny a chutná báječně! Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    kuřecí maso 1ks celé kuře
    slanina 50g
    vejce 3ks
    máslo 4plátky studené
    šalotka 2ks
    cibule 2ks
    máslo 2lžíce na orestování pečiva
    pečivo 2ks rohlíky nebo žemle, staré
    špenát 1hrst baby, na jemno nasekaný
Pokyny
  1. Starší rohlíky, nebo žemle, nakrájíme na menší kousky.
  2. Na pánvi rozpustíme máslo a žemle lehce osmahneme (stejně jako na krutony).
  3. Osmahneme také slaninu nakrájenou na kostky.
  4. K žemli a slanině přidáme jemně nakrájenou šalotku, necháme ji trochu zesklovatět a odstavíme z plotny.
  5. Ve větší míse smícháme osmažené pečivo spolu s orestovanou směsí slaniny a cibule, promícháme a přidáme nasekané listy špenátu, petrželku a ostatní koření (sůl, pepř a muškátový oříšek).
  6. Do mísy přidáme žloutky a promícháme.
  7. Bílky e trochu osolíme a vyšleháme je v tuhý sníh, který po částech opatrně zamícháme do směsi.
  8. Necháme odstát 15 minut.
  9. Kuře omyjeme a po celé ploše jej osolíme.
  10. Naplníme ho nádivkou a konec kuřete uzavřeme pomocí špejle nebo kovové jehly, aby nádivka nevytekla.
  11. Dva plátky másla vložíme do prsou kuřete těsně pod kůži – pokud to půjde ztěžka, pomůžeme si trochu nožem, ale pozor, abychom neprořízli kůži.
  12. Pekáč vyložíme nahrubo nakrájenou cibulí a zbylými plátky másla a podlijeme trochou vody.
  13. Kuře vložíme do pekáče prsíčky nahoru.
  14. Ze zbylé nádivky vytvarujeme koule, které vložíme do pekáče spolu s kuřetem.
  15. Kuře pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, dokud se nezatáhne.
  16. Poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 100 minut. Nakonec teplotu opět zvýšíme na 200 °C, abychom doladili barvu kůžičky.
  17. Během pečení kuře průběžně podléváme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*