Tradiční bulharské jídlo – bob čorba


[Total: 1    Average: 5/5]
Bob čorba
Kdo neochutná bob čorbu, jako by v Bulharsku ani nebyl. Tato tradiční fazolová polévka je považována za bulharské národní jídlo. Zajímavé je, že nikdy nechutná stejně. V každé části Bulharska se vaří trošku jinak. My vám nyní jeden z možných receptů prozradíme.
Bob čorba
Kdo neochutná bob čorbu, jako by v Bulharsku ani nebyl. Tato tradiční fazolová polévka je považována za bulharské národní jídlo. Zajímavé je, že nikdy nechutná stejně. V každé části Bulharska se vaří trošku jinak. My vám nyní jeden z možných receptů prozradíme.
Porce
4 porce
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Suroviny
    fazole 150g
    brambory 2ks
    mrkev 1ks
    cibule 1ks
    petržel 1lžíce čerstvá
    paprika 1lžička mletá
    čubrica sušená
    koření černé
    olej slunečnicový
Pokyny
  1. Pokud nemáme fazole v plechovce, namočíme čerstvé fazole zhruba na 7 hodin do vody. Můžeme je tam nechat i přes noc.
  2. Poté vodu slijeme a fazole dáme do nového hrnce s horkou vodou a chviličku povaříme - stačí 1 minuta.
  3. Vodu opět slijeme.
  4. Změklé fazole dáme do nové horké vody přidáme maso a pepř a vše pomalu vaříme.
  5. Zatímco se nám spolu vaří maso a fazole, nastrouháme mrkev a brambory. Když vidíme, že je maso dovařené, tyto dvě ingredience do směsi přidáme.
  6. Nakonec přidáme rajčatový protlak a necháme směs ještě chvíli vařit.
  7. Nakrájíme cibuli na drobné kousky a osmahneme ji na slunečnicovém oleji. V momentě, kdy cibulka začne krásně vonět, sundáme pánvičku ze sporáku a přidáme červenou papriku.
  8. Hotovou směs přidáme k fazolím a masu.
  9. Pokud se nám zdá polévka málo slaná, přidáme čubricu a sůl. Pár minut ještě povaříme, aby se chutě spojily a můžeme podávat.

Třídící okénko

Pokud pro vaření použijete fazole v konzervě, vyhoďte prázdnou a očištěnou konzervu do kovového odpadu, který se třídí  do šedých kontejnerů. Patří do nich třídit také víčka od jogurtů, plechovky od piva, alobal, plechové hrnce nebo hliníkové příbory - vše bez nečistot.

Tisknout
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*