Rýže od oběda jako ideální surovina

Tento recept je ideální na využití zbylé rýže. Navíc je variabilní – můžeme si ho tak připravit se zeleninou dle vlastní chuti, přidat zbylé maso třeba z oběda z předešlého dne, perfektně se hodí i krevety. Jak na to?
  • Encyklopedie
Tento recept je ideální na využití zbylé rýže. Navíc je variabilní – můžeme si ho tak připravit se zeleninou dle vlastní chuti, přidat zbylé maso třeba z oběda z předešlého dne, perfektně se hodí i krevety. Jak na to?
  • Encyklopedie
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    rýže 300g vařená
    olej 100ml sezamový nebo rostlinný filtrovaný
    mrkev 80g nakrájená na nudličky
    bílé zelí 80g nakrájené na nudličky
    česnek 3stroužky posekaného na jemno
    zázvor 10g nakrájený na jemno
    cibule 1ks nakrájená na proužky
    chilli 1ks nakrájená na jemno
    jarní cibulka 1ks nebo pórek nakrájený na kolečka
    koriandr 1hrst posekaný nahrubo
    vejce 1ks
    sůl nebo rybí omáčka k dochucení
Pokyny
  1. Na rozpáleném oleji krátce a rychle orestujeme zázvor, chilli a cibuli.
  2. Poté přidáme mrkev, zelí a opět zprudka restujeme asi půl minuty.
  3. Přisypeme rýži, vše dobře promícháme a osolíme.
  4. Směs shrneme ke kraji pánve a na vzniklé místo nalijeme rozšlehané vejce.
  5. Chvilku ho necháme opékat a během opékání ho roztrháme špachtlí na malé kousky, obracíme a mícháme.
  6. Poté celý obsah pánve promícháme a odstavíme z ohně.
  7. Přidáme čerstvou cibulku a koriandr, opět promícháme a ihned podáváme.
  8. Kuchař David Šašek na začátku přidává ještě velmi jemně pokrájenou čerstvou citronovou trávu a olej ze sezamových semínek.

Měli bychom se snažit neplýtvat potravinami a využívat je v maximální možné míře. Předcházet tomu můžeme různými způsoby – například nákupy podle seznamu, vařením množství jídla, které jsme schopni spotřebovat, nebo třeba zerowaste vařením. Nevyužitelné zbytky biologicky rozložitelného odpadu bychom měli třídit do sběrných nádob na bioodpad – průměrně totiž tvoří právě bioodpad neuvěřitelných 25 % objemu odpadu v našich popelnicích! Dále jej můžeme třídit na kompost, nebo například na sběrných dvorech.

 


Tento recept je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*