Základ francouzské kuchyně – Bešamelová omáčka

Bešamelová omáčka je jednou ze základních omáček francouzské kuchyně. Je velice jednoduchá na přípravu a neuvěřitelně všestranná v kuchyni. Můžete ji použít při přípravě krémových polévek, zapékaných pokrmů nebo tradičních italských lasagní.
Bešamelová omáčka je jednou ze základních omáček francouzské kuchyně. Je velice jednoduchá na přípravu a neuvěřitelně všestranná v kuchyni. Můžete ji použít při přípravě krémových polévek, zapékaných pokrmů nebo tradičních italských lasagní.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
400 ml
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    mléko 500ml plnotučné
    máslo 40g
    hladká mouka 3lžíce
    ořechy 1špetka muškátový
    pepř 5zrnek černý
Pokyny
  1. Do hrnce vlijte asi 2/3 mléka, přidejte bobkový list, kuličky černého pepře a vše přiveďte k mírnému varu. Poté mléko odstavte z plotny a vytáhněte pepř i bobkový list.
  2. V druhém hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a pár minut vše opékejte tak, aby mouka lehounce zhnědla.
  3. Hrnec odstavte z plotny, vlijte do něj teplé mléko z prvního hrnce, zbytek studeného mléka a vraťte ho zpět na plotnu.
  4. Metličkou vše jemně míchejte a vařte cca 20 minut do zhoustnutí.
  5. Hotovou bešamelovou omáčku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pořádně ji ještě jednou promíchejte.
  6. Bešamelovou omáčku ihned spotřebujte nebo ji uchovejte v lednici, kde vám vydrží až tři dny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*