Tradiční polévka kaldoun

Z drobů a části křídel připravíte kaldoun – tradiční zadělávanou polévku.
Z drobů a části křídel připravíte kaldoun – tradiční zadělávanou polévku.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    maso husa - drůbky a křídla
    zelenina 200g kořenová
    cibule 1ks
    máslo 4lžíce
    mouka 2lžíce hladká
    vejce 2ks žloutek
    smetana 100ml
    pepř černý
    ořechy muškátový
Pokyny
  1. Drůbky propláchněte pod tekoucí vodou, vložte do hrnce a zalijte 1,5 l studené vody. Osolte ji a přiveďte k varu.
  2. Když se začne tvořit tmavá pěna, odstraňte ji lžící.
  3. Mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte nadrobno nebo nastrouhejte.
  4. Přidejte ke drobům a od této chvíle vařte 15 minut.
  5. Mezitím si na pánvičce osmahněte na másle nadrobno pokrájenou cibulku.
  6. Přisypte mouku a připravte si jíšku.
  7. Vývar z drobů sceďte a rozřeďte jím jíšku.
  8. Dobře rozmíchejte, aby se neutvořily kousky, přidejte mletý pepř a muškátový oříšek a ještě chvíli povařte.
  9. Z drobů odstraňte kosti a kůži a pokrájejte je nadrobno.
  10. Zeleninu propasírujte přes síto do polévky.
  11. Žloutky rozmíchejte ve smetaně, vlijte do polévky a ještě krátce povařte. Jednotlivé porce ozdobte čerstvou petrželkou

Podle staročeského receptu patří do polévky jako zavářka široké domácí nudle. Můžete do ní ale přidat i ty kupované.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*