Polévka z červené čočky


[Total: 1    Average: 5/5]
Polévka z červené čočky
Červená čočka si získala své místo v české kuchyni. Je velmi dobře stravitelná, nemusí se předem namáčet a je uvařená během několika minut. Pokud milujete luštěninové polévky, vyzkoušejte právě červenou čočku! Protože se velmi snadno rozvaří, nemusíte polévku ani zahušťovat. Zkuste si připravit polévku z červené čočky provoněnou orientálním kořením podle našeho receptu.
Polévka z červené čočky
Červená čočka si získala své místo v české kuchyni. Je velmi dobře stravitelná, nemusí se předem namáčet a je uvařená během několika minut. Pokud milujete luštěninové polévky, vyzkoušejte právě červenou čočku! Protože se velmi snadno rozvaří, nemusíte polévku ani zahušťovat. Zkuste si připravit polévku z červené čočky provoněnou orientálním kořením podle našeho receptu.
Porce
4 porce
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    voda 2litry
    čočka 400g červená
    mrkve 5ks
    cibule 3ks
    celer 1ks
    česnek 5stroužků
    olivový olej 3lžíce
    římský kmín 2lžičky
    kurkuma 2lžičky mletá
    černý pepř 2lžičky mletý
    sůl 2lžičky himalájská
    paprika 1lžička mletá
    zázvor 2lžička mletý
K servírování
    chléb semínkový
Pokyny
  1. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. Mrkve a celer očistíme, oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
  3. Česnek oloupeme a připravíme celé stroužky.
  4. Plotýnku zapneme na střední stupeň. Ve větším hrnci rozpálíme olej, do kterého přidáme cibuli, a necháme ji zesklovatět.
  5. Poté přidáme nastrouhanou mrkev a celer a za pravidelného míchání je opečeme. Trvá to 3–4 minuty.
  6. Přidáme celé stroužky česneku.
  7. Vše zalijeme vodou, promícháme, přikryjeme pokličkou a zesílíme příkon plotýnky na nejvyšší stupeň. Takto vaříme cca 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  8. Poté přidáme všechno koření.
  9. Čočku propláchneme ve studené vodě a přidáme do polévky. Snížíme stupeň plotýnky.
  10. Vaříme dalších 15–20 minut na střední stupeň, než bude čočka uvařená (pokud se rozvaří, vůbec to nevadí – polévku tak nebudeme muset zahušťovat, pokud preferujeme hustší konzistenci).
  11. Jakmile bude čočka měkká, odebereme 3–4 naběračky – především s čočkou a zeleninou. Dáme je do foodprocesoru a rozmixujeme. Pokud nemáme foodprocesor, použijeme ruční mixer.
  12. Rozmixovanou směs nalijeme zpět do hrnce (nemusíme jinak zahušťovat) a necháme polévku na středním plameni ještě chvíli probublávat, občas zamícháme.
  13. Při podávání můžeme ozdobit čerstvými bylinkami, posypat parmezánem a podávat například se semínkovým chlebem nebo čerstvou bagetou.
Tisknout
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*