Kváskové koblihy

Dříve patřily koblihy k masopustnímu veselí a předznamenávaly postní dobu. Dnes je najdeme v pekárnách po celý rok, a tak je mnozí z nás přestali doma péct. Domácí jsou ale domácí...
Dříve patřily koblihy k masopustnímu veselí a předznamenávaly postní dobu. Dnes je najdeme v pekárnách po celý rok, a tak je mnozí z nás přestali doma péct. Domácí jsou ale domácí...
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
20 – 25 koblih
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mléko 250ml vlažné
    máslo 50g rozpuštěné
    droždí 42g
    žloutky 3ks
    rum 3lžíce
    olej 1litr řepokový
    sůl 1špetka
    marmeláda meruňková
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek: droždí pokojové teploty rozetřeme se lžičkou cukru v malé misce na tekutou kaši. Přidáme polovinu vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě a necháme vykynout přibližně 15 minut.
  2. Žloutky utřeme s cukrem, až trochu zvětší svůj objem.
  3. Do větší mísy prosejeme mouku a přidáme špetku soli.
  4. Do žloutkové směsi přilijeme rum, máslo, zbytek mléka, přisypeme mouku a nakonec přidáme hotový kvásek.
  5. Všechny ingredience vyhněteme pomocí robotu. Těsto by mělo být hladké, proto ho necháme pracovat 5–10 minut.
  6. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout na teplém místě 60–90 minut.
  7. Jakmile bude těsto vykynuté, vyklopíme ho na moukou posypaný vál, rukama těsto splácneme a válečkem rozválíme na placku silnou necelé 2 cm.
  8. Pomocí kulatého vykrajovátka vykrajujeme koblihy – stačí menší průměr, protože při smažení se koblihy zvětší.
  9. Kolečka narovnáme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30 minut kynout.
  10. Do středně velkého kastrolku nalijeme olej na výšku 2 cm a na středním stupni ho necháme rozehřát – jeho rozehřátí zkusíme ponořením jednoho koblížku.
  11. Dáváme pozor, abychom olej nepřepálili, jinak by se koblihy uvnitř nedosmažily.
  12. Koblihy vkládáme horní stranou dolů a přikryjeme na chvilku pokličkou, aby díky páře naskočily.
  13. Smažíme dozlatova z jedné strany. Poté je otočíme a bez pokličky dosmažíme i z druhé, trvá to přibližně 2 minuty.
  14. Hotové koblihy pokládáme na papírovou utěrku, která nasákne olej.
  15. Koblížky budeme plnit meruňkovou marmeládou.
  16. Nachystáme si cukrářskou plničku s rovným a širším nástavcem a naplníme ji marmeládou.
  17. Koblížky uchopíme a z boku do nich pomocí nástavce vytvoříme otvor, kterým dovnitř vstříkneme marmeládu.
  18. Takto naplněné koblížky poprášíme moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*