Jablka v županu

Jablka v županu jsou tradičním receptem české podzimní kuchyně. Můžete využít nejen čerstvá jablka, ale také spotřebovat jablíčka uložená od loňské sklizně. Marmeláda, oříšky a listové těsto přemění jablko na skvostný podzimní dezert, který vám bude vonět při pečení a skvěle chutnat, až se do něj pustíte. My jsme recept trošku obměnili a použili jsme povidla a křehké těsto, které vytvoří lahodnou krustu.
Jablka v županu jsou tradičním receptem české podzimní kuchyně. Můžete využít nejen čerstvá jablka, ale také spotřebovat jablíčka uložená od loňské sklizně. Marmeláda, oříšky a listové těsto přemění jablko na skvostný podzimní dezert, který vám bude vonět při pečení a skvěle chutnat, až se do něj pustíte. My jsme recept trošku obměnili a použili jsme povidla a křehké těsto, které vytvoří lahodnou krustu.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
6 osob
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
35 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    máslo 230g studené
    voda 7 - 8lžic
    mouka 2hrnky hladká
    cukr 2lžíce krupicový
    žloutek 1ks rozšlehaný
    sůl 1špetka
Jablka a náplň
    piškoty 250ml mleté
    jablka 4 - 6ks podle velikosti
    povidla 6lžic
    rum 2lžíce
    rozinky 2lžíce
    ořechy 2lžíce vlašské
Pokyny
  1. Rozinky namočíme do rumu, aby změkly.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr a nakrájíme studené máslo, ze směsi vytvoříme drobenku.
  3. Ke směsi postupně po lžicích přidáváme vodu, aby vzniklo kompaktní a nelepivé těsto.
  4. Zabalíme ho do potravinové fólie a necháme 45 minut v lednici.
  5. Mezitím si oloupeme jablka a opatrně vykrojíme jádřince (jablka nepřekrajujeme napůl, ale vytvoříme uvnitř otvor).
  6. Povidla smícháme s rozinkami, rumem a ořechy.
  7. Naplníme jimi jablka.
  8. Troubu si předehřejeme na 180 °C.
  9. Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na stejné díly podle počtu jablek a vyválíme na pomoučněném vále.
  10. Pomocí rádýlka vykrojíme čtverce, střed posypeme částí nastrouhaných piškotů, položíme na ně naplněné jablko a zabalíme.
  11. Balíme tak, že protilehlé rohy čtverce spojíme a následně přeložíme další dva
  12. protilehlé rohy. Vzniklé rohy šátečku můžeme přitlačit ještě k těstu na jablko.
  13. Podobně postupujeme i s dalšími jablky.
  14. Takto zabalená jablka položíme na plech vyložený pečicím papírem.
  15. Ze zbylého těsta můžeme vykrojit ještě lístky a vytvarovat stopku.
  16. Pomašlujeme rozšlehaným vejcem.
  17. Dáme péct do trouby na 40–50 minut.
  18. Po upečení necháme vychladnout a na závěr můžeme poprášit moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*