Houbové kořenicí kostky


[Total: 1    Average: 5/5]
Houbové kořenící kostky
Další možností, jak zpracovat houby na kořenicí směs, je připravit si sušenou zeleninovo-houbovou placku, a tu pak nakrájet na kostičky. Používají se stejně jako prodávané polévkové koření do polévek, omáček, gulášů apod.
Houbové kořenící kostky
Další možností, jak zpracovat houby na kořenicí směs, je připravit si sušenou zeleninovo-houbovou placku, a tu pak nakrájet na kostičky. Používají se stejně jako prodávané polévkové koření do polévek, omáček, gulášů apod.
Porce
200 g koření
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
15 minut
Suroviny
    houby 300g tvrdé, klobouky i třeně
    mrkev 1ks
    petržel 1ks
    pórek 1cm asi 20– může být i zelená část
    kmín 2lžičky drcený
    celer 1cm
    bazalka 1lžička sušená
    česnek 1/2lžičky sušený
    sůl 1/2lžičky
Pokyny
  1. Očištěné houby nejprve nakrájíme na menší kousky.
  2. Do nižšího a širšího hrnce nalijeme přiměřené množství vody (asi 250 ml na 300 g hub) a vsypeme pokrájené houby. Osolíme je a za častého míchání asi 10 minut povaříme (pokud je třeba, přilijeme vodu).
  3. Přidáme očištěnou a najemno nakrájenou, nebo nahrubo nastrouhanou, kořenovou zeleninu a nadrobno nakrájený pórek.
  4. Přisypeme zbylé koření – drcený kmín, sušenou bazalku a česnek.
  5. Směs vaříme za častého promíchávání tak dlouho, dokud se houby a zelenina nerozvaří.
  6. Houbovou hmotu necháme vychladnout a pak přendáme do mixéru. Rozmixujeme dohladka.
  7. Vzniklé houbové pyré rozetřeme stěrkou na fóliovou misku a dáme sušit do sušičky.
  8. Sušíme při teplotě 40-50 °C po dobu asi 8 hodin.
  9. Usušenou, ale ještě vláčnou placku, přeložíme na prkénko a rozkrájíme na kostičky velikosti kupovaných polévkových kostek (podobně jako výrobci můžeme jednotlivé kousky zabalit do alobalu.
Tisknout
Tags: ,

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*